EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Binnenstad Zwolle flink getroffen door Corona

Zwolle – De binnenstad van Zwolle is flink getroffen door de Coronacrisis. Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Zwolle is een centrumgemeente met veel winkels die gericht zijn op mensen uit de wijde omgeving. Zij komen vanwege Corona-angst nu niet naar de winkel. En de toeristen blijven uiteraard ook grotendeels weg. Uit onderzoek van Locatus onder alle winkelgebieden in Nederland blijkt dat Zwolle hoort bij de top-tien van gebieden die het zwaarst getroffen zijn. Zwolle heeft daarbij gezelschap van o.a. Enschede, Arnhem, Den Bosch en Leeuwarden.

In hoeverre de Coronacrisis ook invloed heeft op de leegstand in de binnenstad is nog niet goed te zeggen. Maar er staan al de nodige panden leeg en de eerste aankondigingen van winkels die vertrekken of kleiner gaan huizen zijn er al. De steunmaatregelen van de overheid houden nu nog bedrijven in de been, maar de vraag is hoe lang dat nog goed gaat. Waar de leegstand dan wel op uit kan komen is een van de vragen die Locatus met de Corona Impact analyse wil beantwoorden.

© RTV Focus Zwolle – Jeffrey Oltmans

De Corona Impact Analyse

Locatus heeft een uitgebreide Retail database waarmee het de impact van corona inzichtelijk heeft gemaakt. Uit data blijkt onder andere dat het aantal passanten door Covid-19 sterk is teruggelopen, maar dat de leegstand nog niet in dezelfde tred toeneemt. Toch lijkt een stijging van de leegstand onvermijdelijk. Waar en in welke mate die leegstand gaat ontstaan is de grote vraag, die wij via de Corona Impact Analyse willen beantwoorden.

In de Corona Impact Analyse zijn alle winkelgebieden in Nederland (ca 2.500) beoordeeld op alle hierboven beschreven onderdelen en zo heeft elk winkelgebied een score gekregen in de Corona Impact en Recovery Index. Hoe hoger de score is die een winkelgebied krijgt, hoe beter een winkelgebied door deze crisis zal kunnen komen.

© RTV Focus Zwolle – Jeffrey Oltmans

Waar is de impact het grootst of juist het kleinst?

De Nederlandse binnensteden hebben veel horeca en modewinkels, zijn vaker afhankelijk van toerisme en van consumenten die van verder weg komen.
Logischerwijs is deze groep winkelgebieden ook de groep die het zwaarst wordt getroffen door de coronacrisis. Hoe kleiner een winkelgebied hoe minder zwaar een winkelgebied wordt getroffen door corona: vooral als zo’n centrum met name gericht is op dagelijkse boodschappen.

Van alle winkelgebieden zijn dit de 10 winkelgebieden die het meest getroffen zijn:

  • Centrum Maastricht
  • Centrum Zwolle
  • Centrum Enschede
  • Centrum Arnhem
  • Centrum Drachten
  • Centrum ’s Hertogenbosch
  • Centrum Tilburg
  • Centrum Roermond
  • Centrum Goes
  • Centrum Leeuwarden

Op deelindicatoren komen soms heel andere winkelgebieden als meest getroffen winkelgebieden naar voren. Zo hebben de luchthavens Schiphol en Eindhoven het meeste last van wegblijvende toeristen en van het ontbreken van werkenden rondom de aanwezige retail. Toeristische gebieden als de centra van Domburg en Renesse hebben het meest last van de beperkingen in de horeca. De woonboulevards doen het nu nog goed en hebben relatief weinig last van de directe effecten van corona. De woonboulevards hebben echter het meest te vrezen van de recessie die er aan dreigt te komen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button