Natuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Rode Kruis gaat WDODelta helpen

Zwolle – Bij dreigende of daadwerkelijke noodsituaties kan voortaan het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis, Ready2Help, worden ingezet door Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Bij hoogwater kunnen Ready2Help’ers bijvoorbeeld helpen bij het leggen van zandzakken. Bij aanhoudende droogte kunnen zij ondersteunen met het informeren van bewoners, bijvoorbeeld over het zogeheten beregeningsverbod. Vanaf vandaag is de samenwerking na het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst officieel. WDODelta is hiermee het eerste waterschap van Nederland dat een structurele samenwerking aangaat met het Rode Kruis.

Één belletje

Dirk-Siert Schoonman, dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta: “Wij werken zelf ook met vrijwilligers, maar hebben in de praktijk gemerkt dat wanneer het echt alle hens aan dek is, extra handen altijd welkom zijn. Het voordeel van de samenwerking met het Rode Kruis is dat we letterlijk met één belletje een beroep kunnen doen op een grote groep extra hulp van een betrouwbare partij.”
Ook het Rode Kruis ziet voordelen. Murvin Chan, Hoofd Nationale Noodhulp van het Rode Kruis: “Wij helpen mensen in nood, maar belangrijker is het natuurlijk om noodsituaties te voorkomen. In ons Ready2Helpnetwerk zitten 87.000 mensen die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken als het nodig is. Door snel een beroep op hen te doen, kunnen we er samen met het waterschap voor zorgen dat we noodsituaties voorkomen.”

De officiële ondertekening werd symbolisch onderstreept met het leggen van zandzakken door het waterschap en het Rode Kruis.
Foto © Gerard van der Sluijs

Positief

De extremen in het weer nemen toe, ook in Nederland. Periodes van hevige neerslag en hoogwater wisselen zich af met langdurige droogte en watertekort. Dit heeft gevolgen voor het werk van de waterschappen en het waterbeheer. In de afgelopen jaren draaide het Rode Kruis al enkele keren mee in calamiteitenoefeningen van het waterschap. Tijdens het hoogwater van 2018 hielpen burgerhulpverleners met het leggen van zandzakken op een dijk bij Kampen. De samenwerking is door beide partijen als positief ervaren. Met het ondertekenen van deze samenwerkingsovereenkomst leggen zij de afspraken voor een verdere samenwerking vast. Ook andere waterschappen kunnen een beroep doen op het Rode Kruis voor ondersteuning.

Gerelateerde artikelen

Back to top button