Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Binnenkort meer vergoedingen voor kinderen in minima-gezinnen

“Ieder kind moet kunnen meedoen”

Zwolle – Minima gezinnen waar kinderen opleven in armoede kunnen binnenkort rekenen op extra financiële steun vanuit de gemeente Zwolle.  Zo komt er extra geld voor sport, muziek, zwembadbezoek en een uitje tijdens de schoolvakantie, speciaal voor kinderen uit gezinnen met een beperkte beurs. Ook wordt de scholierenregeling  opgehoogd.

Twee kinderen per klas die opgroeien in armoede

In elke Zwolse klas zitten gemiddeld twee kinderen die in armoede opgroeien. Vaak is er thuis dan geen geld voor schoolspullen, om lid te worden van een vereniging of een verjaardagscadeau. Opgroeien in armoede heeft vaak negatieve gevolgen, zoals lagere schoolprestaties en grotere kans op moeilijk gedrag.

Het college van burgemeester en wethouders trekt geld uit voor maatregelen die ervoor zorgen dat ieder kind in Zwolle mee kan blijven doen. Het moet niet uitmaken in wat voor gezin je opgroeit. Wethouder Nelleke Vedelaar

Extra rijksgeld

De gemeente heeft van het Rijk 584.000 euro ontvangen om de maatregelen uit te breiden. Op basis van de uitkomsten van drie stadsgesprekken komt het college met maatregelen om meer vergoedingen voor kinderen aan te bieden. Ook wordt de bijdrage voor scholieren verhoogd. Scholen krijgen steun bij het geven van hulp aan kinderen in armoede.


Hogere bijdrage scholieren

Kosten voor kinderen die naar de middelbare school gaan zijn hoog. Om gezinnen een steuntje in de rug te geven wordt de scholierenregeling voor brugklassers en andere scholieren van 12 tot 18 jaar verhoogd. Voor brugklassers is per 2017 450 euro beschikbaar en voor overige scholieren 375 euro.

Hulp voor leraren

Leraren en mentoren staan dichtbij kinderen. Zij geven aan onvoldoende kennis te hebben om hulp te geven aan kinderen die opgroeien in armoede. Een team van een armoederegisseur en ervaringsdeskundigen gaat de leraren hierbij helpen.

Nog even geduld

Het college informeert de gemeenteraad over de nieuwe maatregelen. De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt. Daarna volgt meer informatie.

Wilt u meer informatie over de regelingen die er nu al zij voor kinderen in minimagezinnen? Click dan door op onderstaande button of ga eens langs bij het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt.

 

Regelingen voor minimagezinnen

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button