Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Drie Stolpersteine onthuld aan de Rembrandtlaan

Zwolle – Maandagmiddag zijn er aan de Rembrandtlaan in Zwolle drie Stolpersteine onthuld. De stenen zijn ter nagedachtenis aan de toenmalige Joodse bewoners van nummer 23. In de Tweede Wereldoorlog woonde hier de familie Weijel. Ze zijn allen omgekomen in vernietigingskampen.

Stenen ter nagedachtenis

De Stichting Zwolse Stolpersteine onthulde de stenen. Dit deden ze samen met de 71-jarige, in Zwolle geboren, Tswi Herschel. Het ging om stenen voor zijn grootouders en zijn oom die in de oorlog  op dit adres woonden. Herschel zelf is in de oorlog als baby afgestaan toen hij 4 maanden was. Hij heeft de hele oorlog ondergedoken gezeten.

Stolpersteine Rembrandstraat 23, Zwolle

 

Bukken voor de tekst

‘Struikelstenen’ (vanuit het Duits vertaald) zijn gedenktekens in de straat vóór de huizen van mensen die door de nazi’s werden verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven. Ze worden struikelstenen genoemd omdat je er in figuurlijke zin, over ‘struikelt’ met je hoofd en je hart en omdat je je moet bukken om de tekst te kunnen lezen. Op de struikelstenen, van 10 bij 10 centimeter, zijn in een messing plaatje de naam, geboortedatum, deportatiedatum, en de plaats en datum van overlijden van de slachtoffers gestanst.

Familie Weijel

De Stolpersteine in de Rembrandstraat zijn voor Benhard Wijel, zijn vrouw Rebekka Weijel-Valk en voor Jozef Weijel.

Bij de deportatie van 9 april 1943 zijn Rebekka Weijel-Valk en haar man Benhard Wijel in Zwolle achtergebleven wegens werkzaamheid voor de bewapeningsindustrie. Bernhard Weijel werd in april 1939 filiaalhouder van de Firma S. Boektje uit Kampen, een handel in lompen, metaal, huiden, zakken en jute, en vestigde zich aan de Waterstraat 89. Op grond van § 7 VO 48/1941 (Verordening tot verwijdering van joden uit het bedrijfsleven) werd de zaak tijdens de oorlog geliquideerd. Rebekka Weijel-Valk wordt samen met haar man op 30-7-1943 om 15.15 uur ingesloten in het politiebureau te Zwolle. Als reden voor arrestatie staat aangegeven: ‘op last Sipo Arnhem moet op transport naar Westerbork’. Zij worden op 31-7-1943 om 9.00 uur op transport gesteld naar Westerbork. Rebekka heeft bij arrestatie f. 5,34 in bezit.

Jozef Weijel Zwolle, 9 oktober 1921 – Jozef Weijel was werkzaam als laborant op een verffabriek – Extern kommando Bobrek, 31 maart 1943 Bereikte de leeftijd van 21 jaar

 

Op 1 maart 2013 is de Stichting Zwolse Stolpersteine opgericht, met als doel de plaatsing van ruim 450 stenen, ter herinnering aan de weggevoerde en later omgekomen joodse Zwollenaren.

Meer informatie

Stolpersteine Zwolle -De familie Norden en Elisabeth Sanders voor de Hagelsteeg 15A

Gerelateerde artikelen

Back to top button