KabelkrantLevensbeschouwingNieuws uit Zwolle

Bier & Bezieling avonden in ’ t Refter van Zwolle

‘’Gesprekken over geest, lichaam, ziel, en gemeenschap‘’

Zwolle – In het najaar houdt het Ontmoetingshuis Moderne Devotie vier avonden in het Refter over ‘’ Bier & Bezieling “. Het Refter kent een lange geschiedenis, al vanaf 1309, als eetzaal voor de Augustijner Koorheren van het Klooster Bethlehem in Zwolle. De Koorheren sloten zich in 1423 bij de Moderne Devotie aan. Liever hadden ze zich al in 1396 aangesloten. Die Moderne Devotie keert dit najaar weer terug in het Refter met vier avonden over bezieling, navolging en identiteit.

De avonden zijn iedere keer op de donderdag van 19.30 uur tot 21.30 uur. Iedere avond staat er een klooster(orde)bier centraal. Inleidingen worden verzorgd door Actueel Modern Devoot Mink de Vries.
Per avond is er ruimte voor 15 deelnemers, kosten 7,50 euro incl. 2x koffie/thee en een hapje.

Franciscanen

De eerste avond, op 5 oktober, staat in het teken van ‘ Franziscaner Weissbier’ Op deze avond gaan we in gesprek over eenvoud, sober leven, duurzaamheid, en verantwoord beheer van wat ons is toevertrouwd. 4 oktober is de dag van Franciscus van Assisi, stichter van de kloosterorde van de Franciscanen.
Franciscus zocht de balans tussen mens, dier, natuur, en de Schepper.

Karmelieten

De tweede avond, op 26 oktober, staat in het teken van “ De Karmeliet “.
Deze avond staat vooral in het teken van, het zoeken naar, de balans tussen rust en maatschappelijke betrokkenheid. De Karmelieten zijn in onze regio vooral actief geweest in het onderwijs. Karmelieten danken hun naam aan de berg de Karmel, in Israël. De berg waar de profeet Elia de profeten van Baäl versloeg.

Trappisten

De derde avond, op 16 november, staat in het teken van ‘’ La Trappe “.
Nog niet zo lang geleden woonden en leefden Trappisten in de Abdij Sion bij Diepenveen. Ondertussen zijn ze naar Schiermonnikoog vertrokken. Op deze avond gaan we in gesprek over bezieling, ambacht, ergens voor gaan, wat de wereld er ook van vindt. Aanpassen of je juist onderscheiden ?

Augustijnen

De vierde avond, op 14 december, staat in het teken van “ De Augustijn ‘’.
In Zwolle e.o. waren er meerdere kloosters met de regel van Augustinus,
Het klooster van Windesheim, het Klooster van Thomas a Kempis op de Agnietenberg, en het Klooster waar deze ontmoetingen plaatsvinden, het Bethlehemsklooster, met het Refter !
Deze vierde avond staat vooral in het teken van onze eigen identiteit en die van onze omgeving. Wat hebben we nog gemeen met die Augustijner Koorheren uit de 15e en 16e eeuw ? Waarin volgen we, wanneer haken we af ?

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button