EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Bewoners Maagjesbolwerk zien mogelijke supermarkt niet zitten

De bewoners van het Maagjesbolwerk zien een mogelijke komst van een supermarkt in het gebouw niet zitten.

Gesprekken met supermarktketens

Investeringsmaatschappij Annexum, eigenaar van de winkelpanden en de parkeergarage in het Maagjesbolwerk, heeft vanuit de retail hoek diverse verzoeken gekregen om een supermarkt te mogen vestigen in het complex. In de binnenstad ontbreekt een supermarkt en de maatschappij staat er dan ook niet afwijzend tegen over. Het zou een verrijking zijn voor het winkelaanbod in het Maagjesbolwerk, waar nu al de Media Markt gevestigd is. Er is zelfs al onderzoek gedaan naar de haalbaarheid voor een supermarkt met een vloeroppervlakte van minimaal 1500 m2. Op dit moment worden er door Annexum gesprekken gevoerd met meerdere marktpartijen over de invulling.

Geluidsoverlast vrachtwagens bevoorrading

De bewoners geven echter aan dat de bevoorrading van een dergelijke supermarkt veel overlast geeft. Wim Mekkring spreekt namens de bewoners: ‘Dagelijks rijden er tientallen vaak enorme vrachtwagens het laad- en losterrein van onze hoofdingang op, en niet zelden wordt onze hoofdingang daardoor ernstig geblokkeerd.’ Ook spreken de bewoners over vrachtwagens die in file staan te wachten op de Jufferenwal en daar gevaarlijke verkeerssituaties creeëren. Om maar niet te spreken over de geluids- en stankoverlast die vrachtwagens veroorzaken, soms op de meest onmogelijke tijden.

Binnenstad distributie

Toch zijn de bewoners niet helemaal tegen een supermarkt. Deze is zelfs welkom mits de bevoorrading gedaan gaat worden via een zogenaamde binnenstad service. Dit is een bevoorradingssysteem waarbij aan de rand van de stad een logistiek servicecentrum wordt ingericht waar de grote vrachtwagens hun voorraad uitladen. De kleinere binnenstad- servicebussen en bakwagens nemen vervolgens de vracht mee voor meerdere winkels in de stad en leveren dit uit. Het aantal vrachtwagens dat hiermee in de binnenstad komt wordt hierdoor veel kleiner.

Het onderwerp over de vestigingsplaats voor een supermarkt in de stad wordt op 11 januari 2016 in de gemeenteraad besproken. Er liggen ook al plannen voor een supermarkt op het Katwolderplein, waar ook de Pathé bioscoop komt. In de te bespreken detailhandel nota moet de raad besluiten hoeveel ruimte er is voor een mega supermarkt en waar.

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button