Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Bestrijdingsploegen ROVA begonnen met wegzuigen van processierups

Zwolle – Ze zijn er weer. Iets later dan verwacht. De natuur loopt een maandje achter, dus ook de processierupsen zijn wat later. Op maandag 7 juni zijn de bestrijdingsploegen van ROVA begonnen met het actief weghalen van de eikenprocessierupsen in Zwolle.

Het weghalen van de rupsen wordt niet gedaan met een doorsnee kruimeldief, maar met een speciale stofzuiger. Tot en met eind augustus worden op drukbezochte plekken en drukke fietsroutes de rupsen, inclusief nest opgezogen en vernietigd. ”Het is best wel gevaarlijk werk. De mensen zijn dan ook ingepakt, om de huid te beschermen.”, zegt Jan-Gerrit Dekker van ROVA.

Actieve aanpak

Met deze actieve aanpak hopen de gemeente Zwolle en ROVA de overlast door jeukende brandharen bij mensen te voorkomen. Eerder dit jaar zijn er meer dan 12.000 bloembollen geplaatst, zodat daar gaasvliegen en sluipwespen, de natuurlijke vijanden van de rups, op af komen. Erik Bakker adviseur groen bij de gemeente Zwolle: je bent heel erg afhankelijk van hoeveel vlinders er vorig jaar zijn uitgevlogen en hoeveel eitjes zij hebben afgezet. Het lastig om dat goed te bepalen en daarop te anticiperen.”, aldus Bakker.

Melding van overlast

De gemeente Zwolle heeft net als vorig jaar een interactieve kaart samengesteld, op deze kaart kun je precies zien waar de rupsen zitten én waar ze bestreden worden. Heb jij last van de rupsjes? Dan kun je op de digitale kaart de betreffende boom aanklikken en een melding van de rups doen. De bestrijdingsploeg haalt dan de nesten weg.

Een processierups heeft ongeveer 700.000 brandharen. Deze haartjes kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals jeuk, geïrriteerde ogen en luchtwegklachten. De weerhaakjes aan de brandharen kunnen gemakkelijk terecht komen in de huid, ogen en luchtwegen. Dat kan een allergische reactie opleveren. Dit verschilt per persoon. Ook dieren, met name honden en paarden, kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen van een eikenprocessierups.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button