Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Belastingdienst vraagt faillissement Circus Herman Renz aan

De belastingdienst heeft zojuist beslag gelegd op de spullen van het Circus Herman Renz en faillissement aangevraagd bij de rechter. Het circus stond de afgelopen week nog in Park de Weezenlanden in Zwolle. De rechter doet waarschijnlijk volgende week uitspraak. Herman Renz kan het faillissement nog afwenden door alsnog met 130.000 euro over de brug te komen.

Er is beslag gelegd op de tent en de wagens van het circus. Op het terrein in het Heerde, waar het circus sinds vandaag staat, staan vrachtwagens om spullen in te laden.

Directeur Milko vers gaat ervan uit dat dit het einde betekent van het circus. “We hebben net tegen onze 65 man personeel gezegd dat ze op straat staan”, aldus de circus directeur.

Belastingschuld 130.000 euro

Het circus heeft sinds vorige maand een geschil met de belastingdienst over een schuld van 130.000. Volgens PR functionaris en spreekstalmeester Mathijs te Kiefte was onlangs de advocaat van het circus nog in gesprek geweest met de belastingdienst en hoopten ze er het beste van. Naast de schuld bij de belastingdienst waren er ook nog schulden bij andere leveranciers. Circussen hebben het de laatste jaren erg moeilijk. Zo is op 15 september een verbod ingetreden tot het laten optreden en vervoeren van wilde dieren. Ook zijn er veranderingen geweest in de flexwet die de kosten voor het circuspersoneel aanzienlijk hebben verhoogd.

Directeur Steyvers zelfs noemt de actie van de Belastingdienst ‘zwaar klote’. Volgens hem waren ze  bang dat ze zouden vertrekken naar het buitenland met alle spullen en daardoor niet meer te achterhalen zouden zijn.

Het circus had tot 1 oktober uitstel gekregen van de belastingdienst om de schuld te voldoen. Via een benefietconcert in Brabant werd  twee weken geleden nog 15.000 euro opgehaald, maar daarmee kon niet de hele schuld worden afgelost. Volgens de PR functionaris de Kiefte van Herman Renz hadden de shows van afgelopen week in Zwolle het verschil moeten maken. “De tent moet vol, Zwolle moet het verschil maken. Aan de show ligt het niet, die is perfect!’

Caravans blijven achter

De Belastingdienst bevestigt dat de spullen van het circus in beslag genomen worden. Alleen de caravans waar het circuspersoneel in slaapt blijven achter. Volgens de belastingdienst had het circus  een plan ingediend om de schuld weg te kunnen werken, maar dat was niet voldoende. Ze zijn daarom tot beslaglegging overgegaan, aldus een woordvoerder.

Gerelateerde artikelen

Back to top button