Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Gemeente Zwolle organiseert actief huisvesting voor niet-studerende jongeren

Zwolle – Het aantal dak- en/of thuislozen jongeren is landelijk gezien gegroeid. In Zwolle heeft de gemeente expliciet aandacht voor deze doelgroep. Dit komt terug in afspraken met woningcorporaties, maar ook in verschillende projecten waar jongeren tijdelijk of vast kunnen wonen met verschillende vormen van begeleiding. Dat blijkt uit een brief die wethouder Dorrit de Jong stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Redenen

In samenwerking met aanbieders en inwoner zoekt de gemeente naar mogelijkheden om het aanbod aan te laten sluiten bij de vraag. Een belangrijke reden voor de groei van de dak/thuisloosheid is de krapte op de woningmarkt. Het vinden van betaalbare huisvesting is niet eenvoudig. Vooral voor niet-studerende jongeren. De doelgroep tussen 18 en 21 jaar heeft beperkt financiële middelen. Zelfstandig wonen is financieel gezien nauwelijks haalbaar.

Ook ontbreekt het sommige jongeren aan de benodigde vaardigheden om al een zelfstandig leven te leiden. Vanuit hun ouders of hulpverleners kregen zij niet altijd de juiste ‘tools’ aangereikt en het sociaal vangnet is niet altijd stabiel. Hierdoor hebben jongeren in sommige gevallen extra aandacht nodig voor overgang naar volwassenheid. Een eigen plek, ‘wonen eerst’, is vaak wat zij nodig hebben om hun volwassen leven te beginnen.

Wonen en zorg

Jongeren kunnen gebruik maken van het reguliere woningaanbod (particulier of sociaal) binnen de gemeente Zwolle. Studerende jongeren worden veelal geholpen door Stichting Studenten Huisvesting en woningzoeker.nl. Voor niet-studerende jongeren is dit niet mogelijk. Daarom is de gemeente voor deze doelgroep in Zwolle actief bezig om huisvesting voor jongeren te organiseren. In de Hervormingsagenda en het Programma Wonen en Zorg heeft huisvesting voor jongeren met psychische kwetsbaarheid tot 23 jaar expliciete aandacht.

De leeftijdsgrens tot 23 wordt gehanteerd, omdat jongeren tot 23 jaar mogen huren tot de kwaliteitskortingsgrens. De woningen in dit huursegment zijn schaars. Vanwege deze schaarste zetten woningcorporaties verschillende interventies in.

Vergroten aanbod

In de prestatieafspraken met woningcorporaties staat ook benoemd dat de corporaties en de gemeente het beschikbare aanbod voor jongeren (onder andere de jongeren die uitstroom uit jeugdzorg) vergroten door in te zetten op vier lijnen: Als eerste Housing First, om het jongeren ook mogelijk te maken via kamergewijze verhuur te huren; het verhuren van onzelfstandige woonruimte in een woning voor meerdere jongeren; een kamertrainingcentrum realiseren; en op individueel niveau creatieve oplossingen te bedenken en mogelijk te maken. Er zijn veel verschillende opvang- en begeleidingsinitiatieven.

Bij een aantal van deze lijnen staat gemeentelijke regelgeving nu soms nog in de weg. Dit wordt meegenomen in de evaluatie van de beleidsregels (on)zelfstandige verhuur die begin 2024 is opgestart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button