Nieuws uit ZwollePolitiek

Zwolse scholen zetten meer stappen in de richting van een Rijke Schooldag

Zwolle – In de Aa-landen, Diezerpoort en Holtenbroek zijn coalities van scholen gevormd die zich inzetten om de zogenaamde Rijke Schooldag dicter bij te brengen. Dat blijkt uit een nota die wethouder Michiel van Willigen stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De Rijke Schooldag betekent dat de schooldag is gericht op het versterken van de gelijke kansen. Met de rijke schooldag worden leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs in Nederland gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen door, naast het reguliere curriculum, extra activiteiten aan te bieden. In Zwolle zijn een startcoalitie en een voorloperscoalitie gestart. De voorloperscoalitie richt zich op de wijken Diezerpoort en Holtenbroek. Voorloperscoalities hebben als doel het doorontwikkelen van bestaande activiteiten in de wijk, deze uit te breiden en aan meer leerlingen aan te bieden. De starterscoalitie richt zich op de Aa-landen.

Buiten schooltijd

Het doel is het vergroten van kansen voor kinderen en jongeren. Het grootste deel van de ontwikkeling van kinderen vindt buiten school(tijd) plaats. Zij kunnen hun talenten het beste ontdekken en ontwikkelen in een omgeving die ze daarvoor de kans geeft. Een buitenschools aanbod ontwikkelen of versterken moedigt zodoende gelijke kansen aan. Uitkomst van het driejarig programma School en Omgeving is daarom een aantal werkzame varianten van buitenschools aanbod, oftewel van een ‘rijke schooldag’.

Dankzij de Rijke Schooldag konden de kinderen afgelopen schooljaar meedoen aan leuke en leerzame activiteiten buiten schooltijd. Zo konden zij hulp krijgen bij hun huiswerk, en kregen deelnemende scholen in Holtenbroek per school 40 tot 45 nieuwe kinderboeken. Ook konden kinderen hun talenten ontdekken door bijvoorbeeld mee te doen aan een theatercursus of samen muziek te maken. Hiernaast was er veel ruimte voor de kinderen om te bewegen en te sporten, zoals basketballen, voetballen, meidensport en kaboutersport (voor de kleuters). Dit is slechts een greep uit de activiteiten die zijn gehouden voor de kinderen.

Achterstandsscholen

Op 6 juli 2023 is de subsidie School en Omgeving (Rijke Schooldag) voor 2023-2024 gepubliceerd. Een positieve ontwikkeling ten opzichte van de vorige regeling is dat de regeling de mogelijkheid biedt om andere scholen met een positieve achterstandsscore (categorie A) toe te voegen. Op deze manier bereikt de Rijke Schooldag meer kinderen met een onderwijsachterstand, waardoor nog meer kinderen die dit nodig hebben gelijke kansen krijgen. Aankomend jaar doet de voorloperscoalitie een poging om dit te verwezenlijken. Het gaat om het toevoegen van de volgende scholen: Al Amana, Landstede Internationale Schakelklas (ISK), Landstede, Rieteweg 12, en Praktijkschool Het Kwartiers, Russenweg 3.

Er zijn zogenoemde categorie A en categorie B scholen. Categorie A-scholen zijn scholen met een positieve achterstandsscore. Categorie B-scholen zijn scholen die afgelopen schooljaar meededen aan het programma.

De gemeente wil dat kinderen hun kansen benutten en het maximale uit zichzelf kunnen halen. Doorlopende
ontwikkellijnen ziet ze daarbij als de overkoepelende opgave. Kinderen ontwikkelen zich het beste in een ononderbroken en samenhangende ontwikkellijn, zowel op school als daarbuiten. De Rijke Schooldag sluit hierbij aan.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verstrekt de subsidies, en is van plan die structureel te maken.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button