KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Zwolse raad wil kosten bij geslachtswijziging op ID-bewijzen vergoeden

Zwolle – Tijdens de raadvergadering van 16 oktober stemde een meerderheid voor een voorstel van GroenLinks en de PvdA om financiële drempels bij geslachtswijziging in het de Basisregistratie Personen (BRP) weg te nemen.

Voor mensen hun geslacht in het BRP, en dus ook op hun ID-bewijzen, kunnen veranderen hebben ze een deskundigenverklaring nodig. Deze verklaring kost ruim driehonderd euro. De raad heeft besloten om deze kosten te gaan vergoeden en dit te betalen uit het budget voor diversiteit en inclusiebeleid.

Luna Koops (PvdA): “We zien dat er meer Zwollenaren zijn die een aanvraag voor geslachtwijziging indienen maar dat de kosten voor een deskundigenverklaring een drempel kunnen vormen, zeker omdat trans personen bovengemiddeld vaak minder geld hebben. Het vergoeden van deze kosten draagt daarom bij aan de inclusiviteit die wij in Zwolle belangrijk vinden”.

“Zelfbeschikking is een fundamenteel mensenrecht en de gemeente Zwolle moet hierin actief haar rol oppakken” vult Neal Nieuwenkamp (GL) aan: “Aan zelfbeschikking mag geen prijskaartje hangen.”
Het is nu aan het college van burgemeester en wethouders om met deze beslissing van de raad aan de slag te gaan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button