MagazineNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Zwolse overlevende Schipholbrand start crowdfunding voor boek

ZWOLLE – Vorige maand was het tien jaar geleden dat ons land werd opgeschrikt door de Schipholbrand. Elf uitgeprocedeerde illegalen vonden de dood in een verwoestende brand in het uitzetcentrum op Schiphol-oost. Chafik Chnachi uit Zwolle overleefde de vlammenzee ternauwernood, maar ondervindt nog elke dag de schadelijke gevolgen. Zijn ervaringen wil Chafik laten optekenen in een boek met zijn levensverhaal. Een online crowdfundingscampagne van LovetoFund moet zijn droom werkelijkheid maken. De campagne start 8 december met de titel: ‘Help Chafik zijn verhaal te vertellen.’

Nachtmerries, straatvrees en paniekaanvallen

Sinds die beruchte 26 oktober 2005 kampt Chafik regelmatig met nachtmerries, straatvrees en paniekaanvallen. “Het ergste was het gegil van de mensen,” blikt Chafik terug. “Dat ging mij door merg en been. Ik wilde zo graag helpen, maar werd tegengehouden. Op een gegeven moment hoorde ik geen geschreeuw meer. Toen wist ik; die mensen die net nog gilden zijn dood. Gestikt, verbrand.”

Generaal Pardon

Direct na de Schipholbrand wordt Chafik overgebracht naar een ander detentiecentrum waar hij enkele maanden vast zit. Daarna volgt een reis langs diverse asielzoekerscentra in Nederland. De overheid weet niet goed wat het moet met de overlevenden en laat hen tijdenlang in onzekerheid. Al die tijd ontbeert het Chafik aan goede mentale hulp om het drama te kunnen verwerken. Uiteindelijk krijgt hij via een Generaal Pardon alsnog een verblijfsvergunning, maar een normaal leven opbouwen is voor Chafik vrijwel onmogelijk.

Posttraumatische Stress Stoornis

Therapeuten hebben een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) vastgesteld en hij staat nog steeds onder behandeling. Maar tien jaar na dato is Chafik zo ver dat hij zijn levensverhaal wil en kan laten optekenen in een boek. Als vorm van verwerking en om bekendheid te geven aan het leven met PTSS.

Crowdfunding

Begin dit jaar verliest Chafik zijn baan en relatie en belandt hij in daklozenopvang De Herberg in Zwolle waar hij hulp krijgt om zijn leven weer op de rit te krijgen. Hij woont inmiddels al weer enige tijd in Oldebroek, maar zijn wens heeft begeleider Arend-Jan Poelarends van Zwolle Actief niet losgelaten. Hij heeft met Chafik een plan gemaakt om via Crowdfunding zijn droom alsnog in vervulling te laten gaan. Donateurs kunnen via www.lovetofund intekenen op één of meerdere exemplaren. Daarnaast krijgen organisaties, hulpinstanties en bedrijven de kans om op deze site (meerdere) exemplaren te bestellen. Als de Crowdfunding geslaagd is, wordt het levensverhaal van Chafik eind april uitgegeven door Scholten Uitgeverij uit Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button