112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

In hoger beroep 13 jaar cel geëist voor doden vrouw in Zwolle

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft in hoger beroep dertien jaar cel geëist tegen een man wegens het doden van een 76-jarige vrouw in haar woning in de Koestraat in Zwolle op 8 juli 2013.

De vrouw werd op 9 juli 2013 dood onderaan de trap in haar woning aangetroffen. In eerste instantie werd gedacht dat de vrouw van de trap was gevallen. Nadat het lichaam was vrijgegeven en vervolgens enkele dagen later werd gecremeerd kwamen er opvallende transacties van de bankrekening van het slachtoffer naar voren, uitgevoerd op de dag en periode van haar overlijden. Dit leidde tot een strafrechtelijk onderzoek waaruit bleek dat het rekeningnummer op naam van de verdachte stond. Verder bleek uit camerabeelden dat verdachte nabij de woning was in de periode dat de vrouw was overleden maar ook dat hij in die tijd in de woning moet zijn geweest. Ook had verdachte een auto gehuurd die in de straat waar het slachtoffer woonde werd gesignaleerd. Verder zijn bloedsporen van het slachtoffer op het jasje gevonden dat de verdachte die dag droeg.

In de visie van het OM had de verdachte geldnood. Verdachte en slachtoffer kenden elkaar omdat hij voor haar en haar overleden man klusjes aan de computer had verricht. Het slachtoffer had hem tussen september 2007 en februari 2012 geregeld geld geleend, voor een deel ook onder dwang. Verdachte kwam de betreffende dag bij het slachtoffer omdat hij wederom geld nodig had. Toen ze dat weigerde, paste hij geweld toe. Uit alle bevindingen komt naar voren dat het slachtoffer erg angstig moet zijn geweest en dat zij zeer waarschijnlijk van hem vandaan heeft willen vluchten, de woonkamer uit waar bij de secretaire de overboekingen werden gedaan. Hij is haar achterna gekomen en bij de trap, waar het slachtoffer op de grond kwam te vallen, vermoedelijk omdat verdachte haar vastgegrepen had en al geweld op haar lichaam uitoefende, heeft hij meerdere malen tegen haar lichaam en hoofd geschopt en getrapt. Dat leidde tot haar overlijden.

De advocaat-generaal vindt dat alleen een lange celstraf recht doet aan de ernst van het feit en het leed dat is aangericht: “Het slachtoffer is in haar eigen woning om het leven geacht. Een plaats waar zij zich bij uitstek veilig moet kunnen voelen. Zij woonde daar ook al jaren en heeft op geen enkele wijze kunnen vermoeden dat zij op een zo gruwelijke wijze om het leven zou kunnen worden gebracht. Het opzettelijk iemand van het leven beroven is een van de zwaarste misdrijven die ons wetboek kent. De gevolgen zijn onherstelbaar. Het door verdachte toegebrachte leed bij de nabestaanden is enorm. En dat alleen vanwege haar geld en een verdachte die er alles voor over had om dat, ten behoeve van zichzelf, bij haar te gaan opeisen. Hij heeft het geld gebruikt om rekeningen van te betalen en een auto te kopen. Verdachte blijft zwijgen waaruit geen enkele verantwoordelijkheid blijkt voor zijn handelen, alleen angst voor zijn eigen hachje. De nabestaanden blijven hierdoor in onwetendheid over wat er precies gebeurd is. Dat neemt het OM de verdachte bijzonder kwalijk.”

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot elf jaar cel na de eis van de officier van justitie van dertien jaar. De verdachte stelde hoger beroep in.

Uitspraak over twee weken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button