CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse onderwijsinstellingen richten eigen covid-teststraat in

Zwolle – De acht Zwolse mbo- en hbo-scholen hebben de handen ineen geslagen en starten vanaf 20 oktober met een eigen teststraat voor hun medewerkers.

Docenten van het mbo en het hbo komen op dit moment niet in aanmerking voor een voorrangtest bij de GGD. Als zij op dit moment klachten ervaren, zijn ze vaak meerdere dagen kwijt voordat ze zich kunnen laten testen en voordat ze een testuitslag ontvangen. Dat zijn dagen waarop ze geen fysiek onderwijs kunnen geven. Om uitval van het toch al beperkte fysieke onderwijs zoveel mogelijk te voorkomen en veiligheid voor medewerkers en studenten voorop te blijven stellen, is een snelle test en een snelle testuitslag zeer wenselijk.

De teststraat is een samenwerking met Hestia, een cardiovasculair service centrum uit Losser. Hestia levert de testen, organiseert het administratieve proces achter de schermen en draagt ook zorg voor de kwaliteit van de uitvoering. Bij deze uitvoering worden – op vrijwillige basis – door Hestia getrainde mbo- en hbo-studenten van de zorgopleidingen ingezet in het kader van stage of werk. Zij kunnen hierdoor voor hun studie waardevolle ervaring opdoen. Uiteraard staat bij de uitvoering de veiligheid van studenten en medewerkers voorop. Hestia levert ook de beschermende kleding en zorgt ervoor dat medewerkers van de teststraat zelf ook wekelijks worden getest.

De acht onderwijsinstellingen beschouwen de kosten voor het realiseren van een eigen covid-teststraat aanvaardbaar aangezien ze deze gezamenlijk kunnen dragen en hiermee leraren inzetbaar houden, lesuitval kunnen voorkomen en verhoging van de werkdruk kunnen vermijden. Medewerkers met klachten ontvangen binnen 24 uur uitsluitsel over de testuitslag en zitten niet langer onnodig thuis.

De teststraat opent dinsdag 20 oktober en is gedurende zes uur per dag, vijf dagen per week toegankelijk. Medewerkers met een positieve testuitslag worden gewezen op het naleven van alle RIVM-richtlijnen en doorverwezen naar de GGD voor bron- en contactonderzoek.

De teststraat is gevestigd aan de Ossenkamp in Zwolle, op een locatie van een van de scholen. Hier is een goede doorstroom van bezoekers gegarandeerd. Op deze locatie wordt ook een tweede teststraat ingericht, specifiek voor het bedrijfsleven, in samenwerking met VNO-NCW. Deze samenwerking, van het onderwijs en het bedrijfsleven, onderstreept volgens alle betrokken partijen de kracht van de regio Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button