Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Waarom mag de Spiegel open blijven, maar Hedon niet?

Zwolle – Wat maakt nu precies dat De Spiegel coronaproof open mag blijven voor meer dan 30 personen, maar Hedon niet? De fractie van GroenLinks stelt daarover samen met ChristenUnie, Swollwacht, VVD, D66, PvdA, CDA en SP schriftelijke vragen aan het college van B&W.

De politieke partijen hebben kennisgenomen van het besluit van de Veiligheidsregio IJsselland om ontheffing te verlenen aan tien theaters in de regio, waaronder de Zwolse Theaters de Spiegel en Odeon.

De fracties zijn blij met het besluit om deze twee belangrijke instellingen meer dan dertig bezoekers te laten verwelkomen, maar ook Hedon heeft bewezen om op een veilige en professionele manier meer dan dertig bezoekers te kunnen ontvangen.

Poppodium Hedon organiseerde succesvolle en coronaveilige avonden in eigen huis en ging op een coronaveilige manier pionieren met de concerten in Gerrits Tuin. Door hun inzet en creativiteit zorgden zij ervoor dat ondanks de Covid19 crisis mensen toch konden genieten van muziek en amusement.

Inmiddels zijn de maatregelen om Coronabesmettingen te voorkomen uitgebreid. Dit hoeft echter niet te betekenen dat voorstellingen en optredens worden geannuleerd. De theaters blijven open, en buiten onze regio veel poppodia zoals 013 (Tilburg), Paradiso en de Melkweg (Amsterdam), TivoliVredenburg (Utrecht), Fluor (Amersfoort), Vera en Simplon (Groningen), Grensweg (Venlo) en het Paard van Troje (Den Haag).

Patrick Pelman, raadslid GroenLinks: “Juist Hedon heeft in zijn functie als poppodium lef getoond om in het eigen pand en op een nieuwe locatie op een professionele manier alles zo in te richten dat ze aan alle richtlijnen voldoen. Tot het besluit uit Zwolle kwam van de Veiligheidsregio om deze podia geen toestemming te geven voor bijeenkomsten met meer dan dertig bezoekers. Onze fracties zijn verbaasd dat in Zwolle poppodium Hedon geen ontheffing heeft gekregen. Zo blijft er wel erg weinig over voor de jongere doelgroep. Waarom Hedon niet, en andere poppodia en theaters wel?

 

De politieke partijen stellen daarom onderstaande vragen aan het college van B&W:

1.Kan het college ons meenemen in de wijze waarop het besluit in de Veiligheidsregio tot stand is gekomenen op basis van welke criteria?

2.Hoe staat het college tegenover dit besluit?

3.In hoeverre is er vanuit het college geprobeerd om de functie poppodium, zoals in Zwolle Hedon, aan een ontheffing te helpen?

4.Deelt het college de verbazing van GroenLinks, ChristenUnie, Swollwacht, VVD, D66, PvdA, CDA en SP dat de Veiligheidsregio geen uitleg en onderbouwing heeft gegeven van haar besluit? In de Stentor gaf de burgemeester aan dat er sprake zou zijn van een beperkte ruimte qua ontheffingen en dat die ruimte met de theaters grotendeels gebruikt zou zijn. Kan het college de onderbouwing alsnog geven?

5.Welke mogelijkheden ziet het college om ervoor te zorgen dat Hedon zijn functie van poppodium zo snel mogelijk hun programma kan herstarten voor meer dan 30 gasten binnen de afspraken van de veiligheidsregio? Wil het college zich inzetten om bij de evaluatie van 7 oktober te pleiten voor een heroverweging voor een ontheffing van Hedon?

6.Welke andere (culturele) activiteiten voor de jongere doelgroep kunnen binnen de maatregelen wel worden toegestaan?

Gerelateerde artikelen

Back to top button