112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse ondernemer aangehouden voor illegale gokzuil

Zwolle – In de afgelopen maanden zijn 26 mensen, waaronder een Zwolse horecaondernemer, aangehouden in verband met illegale gokpraktijken.

Zwolse onderneming had illegale gokzuil

Vanuit Rotterdam Zuid werd door 5 hoofdverdachten een organisatie geleid die zich bezig hield met illegaal gokken. Ze plaatsten bij 22 horecagelegenheden en een kapper illegale gokzuilen. Dit gebeurde onder andere in Rotterdam en dus ook in Zwolle. De hoofdverdachten hebben met medewerking van deze ondernemers gokzuilen geplaatst, en die voorzien van de juiste software en licenties om zonder vergunning te kunnen gokken op sportwedstrijden, voornamelijk voetbal.

Op afstand zorgden de hoofdverdachten voor beheer, bijvoorbeeld het oplossen van problemen, vernieuwen van licenties of verhogen van limieten, en periodiek werd de winst opgehaald.

Over de 22 ondernemingen is door het onderzoeksteam een bestuurlijke rapportage opgemaakt. De gemeente kan naar aanleiding daarvan besluiten om een pand te sluiten, een boete op te leggen of de vergunning in te trekken.

Witwassen

Online gokken via een gokzuil is illegaal. Het is oncontroleerbaar, gokkers hebben dus geen garantie op een eerlijk spel. Zij lopen bovendien het risico op een boete. Door gebrek aan toezicht is er een hoger risico op gokverslaving of gokken door minderjarigen. En er is geen zicht op geldstromen, die vaak aanzienlijk zijn. Mensen die geld inzetten kunnen dat ongeregistreerd doen. Illegaal gokken wordt dan ook vaak gebruikt om crimineel geld wit te wassen.

In dit onderzoek werd in één geval een maandomzet van €81.000,- gezien. Over de zes weken die het onderzoeksteam tot nu toe in beeld heeft gebracht, zou in totaal een winst van ongeveer 1 miljoen zijn buitgemaakt. Ook de ondernemingen waar de gokzuilen stonden verdienden een percentage van de winst. De Belastingdienst doet verder onderzoek naar de inkomsten van de ondernemingen. Het OM heeft bij de aanhoudingen vier dure personenauto’s in beslag genomen omdat die mogelijk zijn betaald met crimineel geld.

De vijf hoofdverdachten moeten woensdag 11 mei voor de rechter verschijnen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button