Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse leerlingen planten 30 november Tiny Forest

Zwolle – Op donderdag 30 november is het zo ver: dan wordt Tiny Forest Zwolle-Breecamp geplant. Ruim honderd leerlingen van scholen De Boxem, De Vlieger, De Paperclip en Het Festival planten dan hun eigen mini-bos in Breecamp-Oost, naast kbs De Boxem. Een Tiny Forest is een klein, dichtbegroeid bos ter grootte van een tennisbaan. Bijzonder aan een Tiny Forest is de hoge biodiversiteit en de nauwe betrokkenheid van de buurt bij de groei van het bos.

Hester Maij, gedeputeerde van Provincie Overijssel, en Michiel van Willigen, wethouder, openen de plantdag om 10:15 uur en helpen de kinderen bij de aanplant. Ook studenten van Groene Welle helpen mee. Buurtbewoners en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om bij de opening te zijn en een boompje te planten.

Biodiversiteit

Een door mensen aangelegd bos dat aan zichzelf wordt overgelaten, heeft meestal 100 jaar nodig om te volgroeien. Stel nu dat we dat nu eens tien maal zo snel konden doen? Shubhendu Sharma’s methode van bosbouw maakt dit mogelijk. Hij plantte in India met groot succes een aantal Tiny Forests: kleine bossen (100 à 300 m2) die 30 keer dichter begroeid zijn en 100 keer biodiverser dan traditionele bosplantsoenen. Sindsdien helpt hij mensen wereldwijd om Tiny Forests aan te leggen op 100% organische wijze met enkel inheemse bomen. De mini-bossen worden aangelegd in steden, waar mensen vaak letterlijk en figuurlijk ver van de natuur staan.

Buurtparticipatie

Een Tiny Forest biedt kinderen en buurtbewoners de kans om nauw betrokken te zijn bij de groei van het bos. Ze mogen de bomen zelf planten en helpen bij het onderhoud. Zo kunnen ze hun ‘eigen’ bomen zien groeien en ontstaat er een prettige groene plek voor hen in de wijk. Met behulp van het Tiny Forest lesmateriaal krijgen kinderen boeiende lessen over het bos, lessen waarin ze veel zelf mogen ontdekken en ervaren. In het aangrenzende buitenlokaal kunnen leerkrachten les geven, leerlingen hun musical opvoeren en buurtbewoners elkaar ontmoeten en activiteiten organiseren.

Tiny Forest Zwolle-Breecamp

Zaandam, Utrecht en Delft hebben al een Tiny Forest. Tiny Forest Zwolle-Breecamp is het eerste Tiny Forest in Overijssel. IVN Overijssel en SisuMilou helpen bij de realisatie van Tiny Forest Zwolle-Breecamp. De Provincie Overijssel maakt dit bos mogelijk. Gemeente Zwolle heeft de locatie voor het bos beschikbaar gesteld. Ecologisch hoveniers Foppe Bijleveld en Corné van Kempen en Groene Welle studenten zullen de aanplant voorbereiden en begeleiden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button