BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwols fietspad gemaakt van kunststof valt in de prijzen

Rotterdam – Het van gerecycled kunststof gemaakte fietspad langs de Deventerstraat in de wijk Assendorp is in de prijzen gevallen op Infratech 2019, de nationale beurs voor de infrasector.

De door KWS, Wavin en Total ontwikkelde Plastic Road heeft de InfraTech Innovatieprijs 2019 gewonnen. De prijs werden afgelopen woensdag uitgereikt door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Bouwend Nederland-voorman en juryvoorzitter Maxime Verhagen was opgetogen over alle inzendingen. “Dat de sector niet innovatief zou zijn werp ik verre van mij. Het enorme aantal van 67 hoogstaande inzendingen bewijst het tegendeel. Opvallend was dat veel inzendingen in gezamenlijkheid werden ingestuurd. Juist die samenwerking trof mij, want het is de enige manier waarop we in deze sector de enorme opgaven die er aan komen het hoofd kunnen bieden.”

Foto © Charles Batenburg

De InfraTech Innovatieprijs 2019 kent drie categorieën: ‘Product Innovatie’, ‘Proces Innovatie’ en ‘Vernieuwende Samenwerking’. In totaal waren er 67 inzendingen, waarvan er negen – drie in iedere categorie – door een vakjury werden genomineerd. De negen kanshebbers moesten hun innovaties op 7 december voor de voltallige jury pitchen op de Bouwcampus in Delft. Daarna koos de jury drie winnaars.

Het Zwolse fietspad won in de categorie Product Innovatie. Het Plastic Road concept bestaat uit een prefab, modulaire en holle wegconstructie gemaakt op basis van gerecycled kunststof. Door de prefab-productie, het lichte gewicht en de modulaire opbouw van de PlasticRoad is de aanleg en het onderhoud sneller, eenvoudiger en efficiënter uit te voeren ten opzichte van traditionele wegconstructies.

De jury toonde zich onder de indruk van het concept. “Door het hergebruik van plastic beogen de inzenders een forse bijdrage te leveren aan het plastic probleem, 80% minder inzet van transport en zwaar materieel, 80% minder CO2, fijnstof en andere schadelijke emissies. Daarnaast is de Plastic Road in staat om veel graafwerkzaamheden, de gehele puinfundering en een compleet hemelwaterriool uit te sparen.”

Goede ideeën

Minister van Nieuwenhuizen was enthousiast over de vele inzendingen, zo bleek tijdens de uitreiking van de prijzen. “De sfeer van anders denken, van out of the box, voedt bij mij ook een gevoel van optimisme. Niet voor niets gaat mijn hart van dat soort innovaties sneller kloppen.” De minister nodigde de aanwezigen op InfraTech vervolgens expliciet uit om innovaties bij Rijkswaterstaat te melden. “Er moet ontzettend veel gebeuren aan al die infra die stamt uit de tijd van de wederopbouw. Het verkeer is ondertussen verachtvoudigd en vrachtwagens zijn gemiddeld drie keer zo zwaar geworden. We hebben die innovaties dus keihard nodig. We hebben in Nederland een naam hoog te houden. Goede ideeën zijn bij ons aan het juiste adres en zullen hun weg naar de praktijk vinden.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button