VoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolle verzot op geluiden uit de natuur

Zwolle luistert het liefst naar natuurgeluiden. Het Lubeckplein was woensdag het toneel van een popup Geluidenbox, waarin bezoekers worden getrakteerd op een ware hoorbeleving. Aan de hand van favoriete geluiden gingen zij op zoek naar het meest favoriete geluid van Zwolle. Tegelijkertijd biedt de Geluidenbox een podium om een steeds groter groeiend maatschappelijk probleem van slechthorendheid aan de kaak te stellen.

De Geluidenbox is een initiatief van Specsavers. Bezoekers van deze geluidsbelevingscabine worden op een luchtige manier aan de hand van favoriete geluiden van Nederlanders voorgelicht over het gehoor. De retailketen stelt hiermee het probleem slechthorendheid aan de kaak. Dit is een groeiend maar onderschat probleem. Zelfs wanneer mensen weten dat ze slechter horen, nemen zij het gehoor vaak voor lief. Zo is de drempel om een audicien te bezoeken nog erg groot en stelt één op de drie Nederlanders de aankoop van een hoortoestel zelfs meer dan vijf jaar uit. Gehoorproblemen kunnen in het ergste geval leiden tot een sociaal isolement.

In de Geluidenbox worden bezoekers blootgesteld aan favoriete geluiden. Veel deelnemers aan de hoorbeleving zijn verrast door het effect dat geluiden hebben op de belevingswereld en op dierbare herinneringen. De kwaliteit van leven hangt voor veel mensen vooral af van het zicht. Deze hoorbelevingscabine doet mensen beseffen dat de rol van het gehoor op het (dagelijks) leven groter is dan gedacht. Geluiden spreken in hoge mate onze emoties aan.

Cindy Egging, National Quality Manager Hearing: “Deze popup Geluidenbox is bedoeld om consumenten op een laagdrempelige manier voorlichting te geven over het gehoor, bewustwording te creëren over het belang hier zorgvuldig mee om te gaan, en dus ook te gaan testen bij twijfel. We willen onderzoeken of mensen op deze manier meer openstaan over een gesprek over hun gehoor en of we de drempel om naar een audicien te gaan kunnen wegnemen. Dit kun je het beste doen aan de hand van de geluiden die je mooi vindt, want dit zijn de geluiden die je het eerst gaat missen zodra zij wegvallen.” De Geluidenbox zal de komende dagen op meer locaties van zich laten horen.

De top 5 van meest favoriete geluiden onder het hoofdzakelijke Zwolse publiek:

1. De branding van de zee
2. Tsjirpende vogels
3. Lachende kinderen
4. Kabbelend beekje
5. Tjirpende krekels

Bezoekers van de Geluidenbox in Zwolle gingen op zoek naar hun meest favoriete geluid. Natuurgeluiden waren hierbij het meest populair, de branding van de zee staat op de eerste positie.
Bezoekers van de Geluidenbox in Zwolle gingen op zoek naar hun meest favoriete geluid. Natuurgeluiden waren hierbij het meest populair, de branding van de zee staat op de eerste positie.
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button