EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle komt met plan om duizenden vacatures in te vullen

In 2020 heeft de gemeente Zwolle 6000 meer vacatures te vullen dan nu. Om die opdracht tot een goed einde te brengen komt de gemeente met een banenplan. Dat het een hele klus wordt, daar zijn ze zich in Zwolle van bewust. Doel is geen talent onbenut te laten.

Meer banen voor meer mensen, heet het plan. “We moeten uit gaan van de kracht van mensen”, legt wethouder De Heer hoe de gemeente mensen die nu om welke reden dan ook werkloos zijn, weer aan het werk te krijgen. “Wat je kunt is belangrijker dan wat je niet kunt.”

Jobcoaching

De Heer denkt aan intensieve begeleiding van mensen in de vorm van bijvoorbeeld jobcoaching, maar de gemeente zal ook in gesprek moeten met werkgevers. “Wij hebben intussen al zo’n 100 tot 150 bedrijven gesproken.”

De Heer merkte in die gesprekken dat bedrijven voldoende flexibel zijn om mee te denken met de gemeente. “Ik zeg niet dat het gemakkelijk gaat worden.” Dat heeft onder meer te maken met het beschikbare geld om die begeleiding aan mensen te bieden. “We moeten het doen met de middelen die we hebben en ik kan zeggen: dat is niet veel. Het beste zou zijn dat we mensen aan het werk krijgen. Dan zorgen ze voor zichzelf.”

Nu investeren

Het is in ieder geval een voordeel dat Nederland de wind economisch weer mee heeft. “Zwolle is altijd wel een sterke economische regio geweest, maar er komt nog wel een boel op ons af. En daarom is het belangrijk dat we nu investeren, zodat we zometeen niet een boel banen beschikbaar hebben, maar geen mensen.”

Wethouder De Heer zal zelf ook actief bijdragen aan het begeleiden van mensen naar een andere baan. “Mijn collega Vedelaar van arbeidsmarkt en ik worden ook beiden buddy van een aantal werkzoekenden.” Op die manier kunnen de wethouders die werkzoekenden helpen met bijvoorbeeld het een aanboren van een netwerk.

Back to top button