BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle komt met actieplan voor woningbouw

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft een actieplan opgesteld om de woningbouwproductie te versnellen en te verbeteren. Het plan, dat de naam ‘Blijven Bouwen: Zwols Actieplan Woningbouw’ draagt, is een aanvulling op de Ontwikkelstrategie Wonen die in december 2022 is gepresenteerd. Het doel van het nieuwe plan is om te zorgen voor een (t)huis voor iedereen in Zwolle, ongeacht inkomen, leeftijd of gezinssamenstelling.

Het actieplan beschrijft wat de gemeente al doet en welke nieuwe acties er op korte termijn worden genomen om de woningbouwopgave aan te pakken. Daarbij gaat het niet alleen om kwantiteit, maar ook om kwaliteit. De gemeente wil bouwen voor de lange termijn en de bestaande bouw versterken met kwalitatieve nieuwbouw. Het actieplan is het resultaat van een analyse die bureau Ruimtevolk heeft uitgevoerd naar de knelpunten die de voortgang van de woningbouw belemmeren.

Vijf actiepunten voor versnelling

Concreet gaat het om 5 actiepunten: De gemeente gaat zorgen dat de bouwplannen goed lopen, ze gaan beter samenwerken met andere partijen in de stad, ze maken de regels makkelijker en passen ze sneller toe, ze gaan met de woningcorporaties afspreken dat deze meer goedkope huizen gaan bouwen en de gemeente gaat aan het rijk geld vragen om de wegen en de openbare ruimte bij nieuwbouwprojecten te verbeteren.

Het college van B en W heeft het actieplan vastgesteld en als bijlage bij een nota naar de gemeenteraad gestuurd. In de nota wordt het actieplan nader toegelicht en wordt ingegaan op de context, de urgentie en het proces van de woningbouwaanpak. De gemeenteraad zal het actieplan naar verwachting in Q2 van 2023 bespreken.

Dit is een Focus-premium artikel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button