Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Zwieren, zwaaien en schieten in de schiettent’; mag de kermis weer naar de binnenstad?

Zwolle – De Zwolse Zomerkermis! Dat was zwieren, zwaaien en  schieten in de schiettent. En als je de toekomst wilde weten, ging je naar de waarzegster. En dat allemaal midden in de gezellige binnenstad van Zwolle. Van de Grote Markt en de Melkmarkt helemaal tot aan het Rodetorenplein.

Tot corona was dit het beeld van de kermis in de binnenstad. Daarna verhuisde het gebeuren naar het Park de Wezenlanden. Tot groot verdriet van rasechte Zwollenaar Henry van der Veer. Hij sprak maandagavond de gemeenteraad toe met een gloedvol nostalgisch betoog om de kermis weer in de binnenstad te krijgen. Aan het einde overhandigde hij aan de burgemeester de 2.831 handtekeningen die hij met een petitie had opgehaald. Lees zijn betoog hieronder:


Audiofragment met betoog

Carnaval of het Stratenfestival

Allereerst iedereen welkom. Ik begin met mijn betoog ‘Toen ik eens op een dag het Zwolse levenslicht zag’. Is het begin van een bekend Zwols lied. In mijn geval was dat ruim 56 jaar geleden. Toen zag Zwolle er heel anders uit. Was de binnenstad iets waar je als Zwollenaar naar toe ging. Voor een trouwpak of zelfs de ringen. Of je ging er heen voor de Blauwvingerdag, naar het carnaval of het Stratenfestival. En voor uit eten of een borrel moest je ook in de binnenstad zijn. Je voelde je er welkom.

Turfmarkt kermis

Toen in de tijd had je twee kermissen. Eén bij Urbana op het weiland ernaast. Lekker ver buiten het centrum van onze stad. De opbrengst van deze kermis ging naar de Zwolse Buiten school, later de Ambelt. Uiteindelijk werd deze kermis verplaatst naar de Turfmarkt. Meer richting de binnenstad, maar met weinig sociale controle kreeg het al snel een uitstraling waar je overdag leuk met je kinderen naartoe kon. Alleen in de avonduren bleef je als ouder er liever weg dan.

Zwieren, zwaaien, schieten in de schiettent. En als je de toekomst wilde weten, ging je naar de waarzegster. Of je zat als kind in de bootjes om een pluim te pakken, zodat je nog een keer gratis mocht.

 

Zomerkermis dwars door de binnenstad

En dan was er de zomerkermis als afsluiting van het zomerseizoen. Deze liep dwars door de binnenstad van de Grote Markt om de Grote Kerk via de Melkmarkt naar het Rode Torenplein. Zwieren, zwaaien, schieten in de schiettent. En als je de toekomst wilde weten, ging je naar de waarzegster. Of je zat als kind in de bootjes om een pluim te pakken, zodat je nog een keer gratis mocht. En later stond je er als ouder te wachten op je kind die voor de vierde keer de pluim had getrokken.

Muziek, gezelligheid

Met als afsluiting op de vrijdag van de kermis het straatfestival dat er toen ook anders uitzag. Muziek, gezelligheid en een markt waar verenigingen konden staan met een act om de clubkas te verrijken. Even later kwam daar Tour Overijssel van RTV Oost en Radio NL bij. Veel vermaak en veel plezier voor alle Zwollenaren, Van jong tot oud, van groot tot klein en arm en rijk.

Bezuinigingen en overlast

Maar de tijden veranderden. Stap voor stap werd onze binnenstad met het plezier uit onze binnenstad weggehaald. Met als reden bezuinigingen of overlast. Ook zal de zomerkermis tot nodige klachten hebben gezorgd. Maar zeg nou eerlijk, bij een evenement zoals dat zul je altijd een beetje overlast hebben. Als je bij een aankoop van een woning in de binnenstad en binnen de grachten geen last had van van rumoer, dan ben je verkeerd ingelicht door de makelaar, of was je nooit eerder in onze binnenstad geweest. Of je bent een huurder met een huurbaas die ergens buiten de stad woont.

Virus uit China

Maar waarom haal je zo’n publiekstrekker uit de binnenstad? De kermis en het straatfestival werden in hoogtijdagen door meer dan honderdduizend bezoekers bezocht. De reden was een virus uit China dat de hele samenleving deed stilstaan en er dus geen zomerkermis en straatfestival kon zijn. Toen onze overheid langzaam de teugels weer liet vieren, bedacht onze gemeenteraad: ‘zullen we de Zwollenaren na 1,5 jaar van helemaal niets eens laten genieten van de zomerkermis met inachtneming van de toen geldende coronamaatregelen’, we verplaatsen het naar het park de Wezenlanden. Voor toen een mooie oplossing na al die ellende, weer een beetje plezier. Het werkte toen. Maar nu, twee jaar verder werkt het niet meer en willen wij veel Zwollenaren de kermis terug naar onze mooie binnenstad. Want Corona is voorbij, Maar de zomerkermis staat nog steeds in het park en dreigt er één te worden als op de Turfmarkt.

Laat het vermaak in onze binnenstad het vermaak van alle Zwollenaren zijn. Voor jong en oud, van groot tot klein, voor arm en rijk. Nu bekruipt mij en vele Zwollenaren de angst dat het vermaak alleen nog maar voor de inwoners van de binnenstad is en de rest van de Zwollenaren het maar in hun eigen wijk mag uitzoeken.

 

Eén keer werd de kermis zelfs tot over de stadsgracht gebracht met een loopbrug. 1980, Zwolle vierde zijn 750 jarig bestaan. De kermis was groter dan ooit. Maar zal dit in 2030, als Zwolle 800 jaar bestaat, ook zo zijn? Ik vraag het mij af. Laat het vermaak in onze binnenstad het vermaak van alle Zwollenaren zijn. Voor jong en oud, van groot tot klein, voor arm en rijk. Nu bekruipt mij en vele Zwollenaren de angst dat het vermaak alleen nog maar voor de inwoners van de binnenstad is en de rest van de Zwollenaren het maar in hun eigen wijk mag uitzoeken.

Geliefde kermis in de binnenstad terug

Het verplaatsen van toen met Corona was leuk en een mooi gebaar van onze gemeente, maar nu willen wij als ondertekenaars onze geliefde kermis in de binnenstad terug. En graag samen met het straatfestival. En voor die negen dagen kan de Zwolse horeca best meedenken om tot een mooi passend geheel te komen. Wij als Zwollenaren willen ons weer welkom voelen in onze binnenstad.

En wordt het leven weer zo als een spiegel, zo glad in die mooie provinciestad. Dank u wel.

Lees hier de achtergrond van de verplaatsing van de kermis

Gerelateerde artikelen

Back to top button