112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zeer zwaar vuurwerk Cobra-6 ging door brievenbus aan de Puntmos

Zwolle – In het opsporingsprogramma ‘Opsporing Verzocht’ van de AVROTROS werd dinsdagavond aandacht besteed aan de de zaak ‘explosief in de brievenbus’.

In de wijk Stadshagen in Zwolle ging in de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 september 2020 een explosief af dat in de brievenbus was gestopt bij een woning aan de Puntmos. De 50-jarige bewoonster raakte daarbij ernstig gewond.

Rond 00.30 uur die nacht hoorde de vrouw een sissend geluid bij de voordeur. Ze ging kijken en zag een brandend pijpje uit de brievenbus steken. Bang voor brand en bezorgd om de veiligheid van haar hond was haar instinctieve reactie: “dat ding moet naar buiten”.

Zware explosie

Het bleek te gaan om een Cobra 6 – zeer zwaar vuurwerk dat in Nederland verboden is. Die ontplofte terwijl de bewoonster vlak bij de brievenbus stond. Mevrouw werd door de kracht van de explosie de woning in geslingerd en raakte ernstig gewond. Ze liep onder meer brandwonden aan haar bovenlijf op, verloor het topje van een wijsvinger en heeft een huidtransplantatie moeten ondergaan.

Drie jongens gezien

Kort na de ontploffing zijn door verschillende omwonenden drie jongens in de wijk gezien die er mogelijk voor verantwoordelijk waren. Alle drie worden ze tussen 18 en 20 jaar oud geschat. Eén van hen droeg een rode of bordeauxrode, gewatteerde winterjas. Dit drietal zou na de explosie zijn gevlucht door een steeg achter het huizenblok aan de Puntmos. De jongens zijn voor het laatst gezien op een brug op de Buidelmos.

De politie heeft inmiddels gesproken met twee jongens die aangeven dat ze die nacht bij de woning zijn weggerend. Vermoedelijk is het echter iemand anders geweest die het explosief in de brievenbus stopte.
Alle informatie over wie die nacht bij het huis zijn geweest, is nog erg welkom.

Uw camerabeelden

De politie wil graag iedereen die camerabeelden uit de omgeving heeft, vragen om te kijken of ze daarop iets verdachts zien. Denkt u hierbij niet alleen aan camera’s bij uw huis of bedrijf, maar ook aan uw dashcam als u die nacht van 11 op 12 september in de wijk Stadshagen heeft gereden.

Help de politie

  • Wie weet of vermoedt wie de Cobra 6 in de brievenbus stopte(n)?
  • Wie weet wie er in die omgeving over zulk illegaal vuurwerk beschikt(e)?
  • Wie heeft informatie over het motief voor deze daad?
  • Wie zag een of meer verdachten die nacht in de wijk Stadshagen, maar heeft nog niet met de politie gesproken?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 – 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 – 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 079 – 3458999

Gerelateerde artikelen

Back to top button