Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Besparen of bijbetalen voor je restafval vanaf 2022

Zwolle – Gewoon even een zakje restafval weggooien is er straks niet meer bij. Over iets meer dan een jaar ga je als  Zwollenaar bijbetalen of besparen op de hoeveelheid restafval die je weggooit.  Tenminste als het aan het college ligt. Ze willen het plan ‘Zwols belonen’ invoeren.

Die nieuwe vorm van afval betalen heeft alles te maken met dat we nog steeds teveel restafval hebben. We moeten terug van 177 kilogram per huishouden naar 100 kilogram per huishouden op jaarbasis. Want in tegenstelling tot gft, papier en plastic, wordt restafval niet hergebruikt. Dat wordt verbrand en de rijksoverheid gaat hierover straks een veel hogere verbrandingsbelasting vragen.  Als Zwolle niks verandert moeten we als stad jaarlijks 2,3 miljoen euro betalen daarvoor. En die rekening komt dan bij de inwoners terecht.

Het college benadrukt dat het niet de bedoeling is dat de lasten voor de inwoners omhoog gaan.  “Ze krijgen de gelegenheid zelf invloed uit te oefenen op de hoogte van hun afvalkosten. De ervaring leert dat in andere gemeenten met vergelijkbare systemen het merendeel van de inwoners door de prijsprikkel bespaart op de kosten van afval, terwijl tegelijkertijd de totale hoeveelheid restafval aanmerkelijk afneemt.”

De nieuwe regeling moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

De afvalscheidingsregeling op een rij:

  • Op basis van hoeveelheid restafval beloning of korting met ingang van 2022
  • Brengstation van 250 kg per dag naar 500 kg per jaar met ingang van maart 2021
  • Witte tuinzakken van onbeperkt gratis naar maximaal 2x per jaar met ingang van maart 2021
  • Grofvuil van onbeperkt 1 kuub naar 1x per jaar met ingang van maart 2021

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button