Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Wereldberoemde Verhalenfestival verovert Zwolle

Zwolle – In het weekend voor Kerstmis kan het publiek genieten van dans, theater, storytelling, muziek en visual arts in tientallen korte voorstellingen van 15 minuten op 22 locaties: in gewelfkelders, winkels, achtertuinen, op verstopte pleintjes en bordessen.

Het Wereldberoemde Verhalenfestival is een bonte verzameling van disciplines, vertelt artistiek leider Rob Bults. “Tientallen makers spelen eigentijdse bewerkingen van wereldberoemde verhalen. Het wordt voor het publiek een feest van herkenning, of soms een hernieuwde kennismaking met vergeten verhalen.”

Regisseurs stuwen kwaliteit naar tophoogte.

Het maken van korte voorstellingen is voor de makers ingewikkeld, aldus Bults. Wat vertel je wel en wat niet. Moeilijke keuzes moeten dan gemaakt worden, en daarbij helpen de zes regisseurs van het festival, stuk voor stuk toppers binnen de genres. Elout Hol van Poppentheater Gnaffel, Boudewijn Koops van de Zwolse Stadsproductie, Karin Netten, directeur Kameroperahuis. Esther Groenenberg, zangeres, theatermaakster en Jules van Rijn, theatermaker en verteller.

Het publiek kan zaterdag en zondag zes verschillende routes lopen;

De heldenroute (4-12 jr) Wanneer ben je een held? Ga je mee op avontuur? Wist je dat je in een vuurtoren ook kunt wonen? En dat kikkers (soms) kunnen praten? Duik in de wereld van beroemde kinderboeken en heldenverhalen.

De sprookjesroute (4-12 jr) Beroemde sprookjes krijgen een nieuw leven in de sprookjesroute. Over een muizenkoning met gemene plannen, over de kwaadaardige zussen van het lieve meisje Belle, over uil, met zijn grote ogen en pluizige oortjes.

Liefde of wellust (volw. En 16+) Hoe vinden we de ware liefde? En wat is ware liefde eigenlijk? Zit die prins nu echt op het witte paard? Gezongen en vertelde bewerkingen van wereldberoemde verhalen over het meest besproken onderwerp aller tijden.

Hemelbestormers (volw. en 12+)Over heel gewone mensen, en dieren, die helden werden tegen wil en dank. Die hun leven waagden voor het geluk van anderen en zichzelf. Welk offer ben jij bereid te brengen voor een betere wereld? Een actuele vraag, misschien vinden we antwoorden in verhalen van langer en minder lang geleden.

Moed en verlangen (volw. en 12+)Over waaghalzerij en levenslessen. Over de moed in het diepe te springen. Over het verlangen de grenzen van tijd en ruimte te overwinnen. Over liefde tegen alle wetten en regels in. Luister naar bewerkingen van beroemde verhalen die de eeuwen overleefden.

Muziekroute Ode aan de held. Geniet van een boeiende reis langs jouw muzikale helden in korte sessies van vijftien minuten. De muziekroute bestaat uit een serie concerten op bijzondere plekken in de binnenstad van Zwolle. Het is een proeverij van grootheden uit de recente muziekgeschiedenis.

Verrassende locaties

De oproep van de festivalorganisatie om locaties in te dienen als speelplekken voor deze artiesten, kreeg een grote en verrassende respons uit de stad. Rob Bults: “Bezoekers kunnen dus direct ook een kijkje nemen op ongewone en verstopte plekjes in de stad, en leren de stad zo op een heel andere wijze kennen”.

Podium bieden

Zwolle is een stad met een levendig muzikaal en theatraal klimaat en alle kunstopleidingen zijn er gevestigd. De festivalorganisatie vindt het belangrijk om alle kunstdisciplines die Zwolle rijk is, via haar festival een podium te bieden, zegt Rob Bults. “Het is voor mij de belangrijkste reden om dit festival te organiseren. We moeten de creatieve kracht van de stad koesteren en kunstenaars ontwikkelmogelijkheden bieden zodat ze hier blijven en onze stad kunnen verrijken met hun creativiteit. Een gezonde stad heeft haar creatieven

Festivalterreinen Winterwarmte

Op het Grote Kerkplein is een festivalterreinen ingericht waar het heerlijk toeven is met vuurtjes en warme dranken. Vanaf daar vertrekken en eindigen alle routes. Het publiek kan zich op dit plein warmen aan vuurtjes, glühwein, warme choco en livemuziek. Er is een maaltijd te verkrijgen en op de middagen zijn hier wat kleine kinderactiviteiten.

Kaartverkoop

Kaarten zijn vanaf nu te verkrijgen via de website www.wbvf.nl en tijdens het festival via het loket op het Festivalterrein op het Grote kerkplein.

Samenwerkingspartners

Het Wereldberoemde Verhalenfestival wordt georganiseerd door Top of the Hill/Productiehuis De Verhalenboot. Voor het festival werken een aantal partijen nauw samen: de gemeente Zwolle, het Zwolle Fonds, De Hesz en

Het Wereldberoemde Verhalenfestival maakt deel uit van Winters Zwolle.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button