KabelkrantNieuws uit ZwolleVervoer

Wedstrijd Kilometer Vreten op het spoor

Zwolle – Op 16 september is de vierde editie van Kilometer Kampioen. Tijdens deze wedstrijd gaan tweehonderd fanatieke treinreizigers de uitdaging aan om in één dag zoveel mogelijk treinkilometers af te leggen. Naar verwachting zullen de deelnemers meer dan 200.000 kilometer afleggen, ofwel 5 keer rond de aarde. De wedstrijd is een initiatief van Treinreiziger.nl.

Non-stop heen en weer reizen op één traject zit er voor de deelnemers niet in. Zo mogen de deelnemers een traject onder voorwaarden maximaal twee keer af leggen. Bovendien moeten deelnemers zich tussen 11:00 en 15:00 uur melden in Zwolle.

12 of 24 uur

“Het is fantastisch om te zien hoe fanatiek de deelnemers wekenlang hebben gepuzzeld om voor de lol zoveel mogelijk kilometers per trein te maken” vertelt initiatiefnemer Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl. In de wedstrijd moeten deelnemers in 24 uur zoveel mogelijk kilometers maken. Voor wie dat te fanatiek is, is er ook een 12 uurs-editie.

De wedstrijd is onder treinliefhebbers inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen. Zelfs uit België en Duitsland komen er meerdere deelnemers. De jongste deelnemer is 11, de oudste 81. Zo’n honderd deelnemers doen mee aan de 24 uurs-editie. Voor hen beperkt de Kilometer Kampioen zich niet tot de wedstrijddag: zij stappen veelal vrijdagavond in de trein al naar het tactisch gekozen startstation. En na afloop reizen ze vaak ‘s nachts of op zondagochtend weer naar huis.

Gelijknamig boek

De wedstrijd is geïnspireerd op het het boek De Kilometer Kampioen uit 1954 waarin de auteur een soortgelijke wedstrijd beschrijft. De winnende afstand was toen 908 kilometer. Eén ding is zeker: deze afstand zullen de deelnemers zaterdag verpulveren. De winnaar van de wedstrijd ontvangt een passende prijs: een gratis Interrail-treinticket om Europa per trein te ontdekken.

Raildagen

De wedstrijd wordt sinds 2015 elke twee jaar georganiseerd door Treinreiziger.nl; alleen in 2021 kon de wedstrijd door covid niet doorgaan. NS, Arriva en Railforum ondersteunen de wedstrijd. Dit jaar maakt de wedstrijd deel uit van de eerste editie van de Raildagen, die in het weekend van 15 en 16 september de railsector in het zonnetje zetten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button