Nieuws uit Zwolle

VV Berkum ontvangt opgeveerd Longa ‘30

Zwolle – VV Berkum speelt zaterdag thuis tegen Longa ’30. Dat is een nog onbekende tegenstander die het seizoen stroef startte, maar vorige week is opgeveerd. Berkum liet in de vorige competitieronde een slechte eerste helft volgen door een goed tweede bedrijf. Zij zal echter nu dus ook tegen de gemotiveerde bezoekers op haar tellen moeten passen.

“Wij kennen Longa niet en zelf heb ik er nog nooit tegen gespeeld, maar in principe moeten we elke thuiswedstrijd winnen,” vindt Berkum-aanvaller Vince van den Anker. “We hebben bij Buitenpost een prima punt meegenomen en dat geeft vertrouwen.”

Ervaren coach

Longa ’30 heeft met Dennis van Toor een uiterst ervaren coach. Hij stond liefst acht jaar aan het roer bij AZSV, dat hij van de 2e Klasse naar de Hoofdklasse loodste. Daarna werd hij trainer bij Staphorst, maar daar bleef zijn verblijf beperkt tot één seizoen. Met Longa eindigde Van Toor vorig seizoen verdienstelijk als vijfde in de zondagse 4e Divisie B.  Maar daarna had zijn ploeg niet bepaald een kick-start in de nieuwe 4e Divisie D. Thuis verloren zij namelijk in de eerste wedstrijd met 2-1 van TVC ’28, waarna een 1-0 nederlaag bij Be Quick 1887 volgde.

Vorige week herstelde de ploeg uit Lichtenvoorde zich echter prima door DETO met 1-0 te kloppen. Longa speelde met twee ‘gelegenheidsbacks’, die aanvallend voor veel druk zorgden. De compact spelende thuisploeg gaf weinig weg en kwam na ruim een half uur op 1-0 toen Thomas Kerperien fraai binnenkopte. Longa ontsnapte direct na rust aan de gelijkmaker, maar de Achterhoekers lieten direct daarna de kans op een ruimere marge liggen. Verder beperkte Longa zich vooral tot verdedigen, maar dat ging de ploeg goed af en daarmee waren de eerste drie punten gepakt.

Overtuigend

Berkum startte het seizoen teleurstellend met een 2-1 verlies bij Pelikaan S, maar daar volgde een overtuigende 4-0 winst tegen Heino op. Vorige week speelde de ploeg van trainer Eduard Lindeboom met 1-1 gelijk bij Buitenpost. Berkum verloor vorig seizoen twee keer van die ‘Angstgegner’ en pakte daar ook daarvóór maar weinig punten. Afgelopen zaterdag leek die kwalijke traditie in de eerste helft te zijn voortgezet: Buitenpost deelde de lakens uit en Berkum kreeg er geen grip op. Toen het uit een penalty snel 1-0 werd leek een nieuwe deceptie in de maak, maar de Zwollenaren hielden de schade beperkt.

In het tweede bedrijf liet Berkum zich van een heel andere kant zien en was juist de thuisclub onder druk gezet. Het duurde echter tot de 78e minuut voor Berkum via Nick Kleen op 1-1 kwam, waarna beide clubs goede kansen kregen om de winst naar zich toe te trekken. De keepers van zowel Buitenpost als Berkum voorkwamen dat echter met uitstekende acties.

Berkum staat nu op de zevende plaats in de 4e Divisie D, met vier punten uit drie duels. Longa ’30 is door de winst van vorige week opgerukt naar de 12e plaats, met slechts één punt minder dan Berkum. Beide clubs kunnen zaterdag dus goede zaken doen. De wedstrijd Berkum-Longa ’30 op Sportpark De Vegtlust begint zaterdag om 14.45 uur en wordt geleid door scheidsrechter Melchior Knol.