EconomieNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Warmte halen uit 3000 meter diepte

Geothermie kan alleen tussen Aa-landen en Stadshagen

Zwolle – Een boortoren van 60 meter hoog in Zwolle, vlak nadat er besloten is geen windmolens te plaatsen. Dat leverde de nodige vragen op. Maar de gemeente wist de zorgen voor een groot deel weg te nemen op de informatie-avond over geothermie die woensdagavond werd georganiseerd voor de inwoners van Stadshagen en de Aa-landen.  Die toren is maar heel kort nodig en misschien komt ie er wel helemaal nooit. Maar als ie er wel komt, dan is dat ergens tussen de Aa-landen en Stadshagen.

Zwolle heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2050 geheel energie-neutraal te zijn en dan het liefst met eigen middelen. Onderzoek wijst uit dat geen enkele duurzame energiebron in haar eentje genoeg zal zijn om de stad en haar – tegen die tijd – 140.000 inwoners te voorzien van voldoende energie. De gemeente onderzoekt dan ook meerde bronnen, bijvoorbeeld zonne-energie, wind-energie en dus ook geothermie.

Die laatste was gisteren onderwerp van een informatie-avond voor inwoners van Stadshagen en de Aa-landen. Ruim 200 bewoners kwamen op de avond af. In MFC de Bolder werd uitgelegd wat geothermie nu eigenlijk inhoudt. Simpel gezegd komt het neer op warm water uit een aardlaag oppompen, daar je stad mee verwarmen en het afgekoelde water weer terug pompen in de aarde. Natuurlijk is de praktijk is ingewikkelder. Zo wees seismisch onderzoek al uit dat – als het in Zwolle al ergens kan – alleen een klein gebied tussen Stadshagen en de Aa-landen ervoor geschikt is. Maar voordat dit zeker is zal er eerst meer onderzoek nodig zijn én moet er een proefboring gedaan worden.

de mogelijke locaties voor de proefboringen

En juist daar zaten de zorgen van een aantal van de inwoners. Voor die proefboring is een toren nodig van maar liefst 60 meter hoog, er is een kleine kans op verontreiniging én de toren komt dus midden in een stuk natuur te staan. De woordvoerders van de gemeente kregen dan ook de nodige vragen op zich af. Opvallend daarbij was dat die niet alleen kritiek (not in my backyard) of angst (is er kans op aardbevingen als we hier gaan boren) bevatten maar soms ook gingen over “kan ik mijn huis straks ook zo verwarmen” of “waar kan ik me opgeven”.

De meeste zorgen konden door geoloog Pieter Jongerius wel worden weggenomen. Natuurlijk zijn er – als je in de aardlagen gaat werken – altijd risico’s. Maar die zijn volgens hem erg klein hier in Zwolle. En daarnaast heeft Nederland de meest strenge regels op het gebied van boringen die je je kunt voorstellen.

Ook de woordvoerders van de gemeente beaamden dit. Zij wezen er verder ook op dat er nog helemaal niets zeker is. Op dit moment wordt er alleen nog onderzocht of het überhaupt mogelijk is om geothermie in te zetten in Zwolle. De eerste tekenen zijn wel hoopgevend maar alleen in het genoemde gebied. De verwachtingen zijn dat de bron daar genoeg energie op kan leveren voor ongeveer 10.000 huishoudens of het equivalent daarvan.

Na de zomer is er een eerste Go / NoGo moment. Dan moet de Zwolse gemeenteraad zich uitspreken of er verder gegaan kan worden met het onderzoek. Woordvoerder Raymond Frank benadrukte dat dit slechts een eerste beslismoment is. Er komen nog heel veel van die beslissingen aan en de inwoners worden steeds gevraagd om mee te beslissen en te denken over de verdere invulling.

Na afloop van de informatie avond sprak RTV Focus met wethouder Monique Schuttenbeld en inwoonsters Iris Eva en Meerle Moons.

Een interview met energiewoordvoerder Raymond Frank is bovenin dit artikel te vinden.

Lees hier alles over geothermie in Zwolle, inclusief de presentaties van woensdagavond

verslag: Martin van der Hooft

Gerelateerde artikelen

Back to top button