Nieuws uit ZwolleVoorpagina

VVD Zwolle stelt vragen over beleid de-radicalisering

Zwolle – De VVD Zwolle wil van het college van B&W weten wat Zwolle doet op het gebied van radicaliserende jongeren. Dit naar aanleiding van de recente terreuraanslag en een ingezonden brief van tien burgemeesters in de Volkskrant.

Deze burgemeesters (’s-Gravenhage, Rotterdam, Nijmegen, Eindhoven, Amsterdam, Tilburg, Maastricht, Groningen, Haarlem, Utrecht) roepen donderdag het kabinet op meer te investeren in de politie. Door bezuinigingen komt onder andere de preventieve aanpak van radicaliserende jongeren in het gedrang, schrijven de burgemeesters in een opiniestuk in De Volkskrant. ‘Het piept en het kraakt.’

Wijkagent voelsprieten in de wijk

Op basis van dit opiniestuk stelt de VVD Zwolle vragen over de wijkagent. Eerder werd landelijk een norm afgesproken van minstens één wijkagent op 5000 inwoners. De fractie wil nu weten of Zwolle aan deze norm voldoet. Ze stelt daarbij dat het minstens zo belangrijk is dat deze agent minimaal 80 % van de tijd in zijn wijk te vinden is. ‘Zij zijn immers de voelsprieten bij ondernemers, moskeebestuurders, leraren en geïnformeerde bewoners’. Informatie over wat er staat te gebeuren is van het hoogste belang bij terrorismebestrijding.

Informatievoorziening over radicaliserende inwoners

Daarnaast zijn er vragen over de informatievoorziening vanuit nationale instanties als de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: ‘Op welke wijze wordt en blijft de veiligheidsregio geïnformeerd door deze instanties?’ en ‘Heeft Zwolle voldoende zicht op radicaliserende inwoners? ‘

Beleid de-radicalisering

Tot slot vraagt de VVD het college informatie te verstrekken over het preventieve en reactieve de-radicaliseringsbeleid dat binnen de gemeente wordt gehanteerd en of dat sluitend is.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button