Nieuws uit ZwolleVoorpaginaWeer

Vrijdagochtend vroeg je bed uit voor de meteorenzwerm

Zwolle – Aan het eind van de week is er in Nederland een meteorenzwerm te zien. In de late nacht /vroege ochtend van vrijdag 22 november zullen naar verwachting tussen de 45 en 225 meteoren te zien zijn. Het gaat om zogenaamde α-Monocerotiden. Bij deze soort  is de piek kort en krachtig en astronomen houden er rekening mee dat de grote piek niet veel langer dan 11 minuten duurt! “Je moet dus wel op het juiste moment kijken, want voor je het weet is het voorbij.”, aldus weerman Raymond Klaassen van Weerplaza.

Wolken?

Belangrijk is natuurlijk dat het helder is. Met wolken houdt het kijken naar vallende sterren snel op, zeker ook omdat de piek zo kort is. “Vrijdag is nog ver weg maar de weerkaarten zijn gunstig met ruimte voor opklaringen rond de piek.”

Feit is wel dat  als het helder is, het daadwerkelijk de moeite is om vrijdagochtend tussen 05:00 en 06:00 uur omhoog te kijken. “Mogelijk ben je getuige van een mooi en bijzonder spektakel.” aldus de weerman.

Er zijn astronomen die rekening houden met 500 tot 1000 meteoren in het uur tijdens de piek. Zijn er meer dan 1000 vallende sterren in een uur te zien dan spreken we van een meteorenstorm en dat gebeurt echt weinig, zo meldt Klaassen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button