Bewoners Frankhuis maken zich ernstig zorgen over nieuwe biomassacentrale
Zwolle – Er zijn plannen voor een biomassacentrale aan de Katwolderhaven in Zwolle. De firma Brouwer uit Balkbrug heeft onlangs een vergunning aangevraagd voor de bouw van de centrale op bedrijventerrein Voorst. Dit tot grote verrassing van de bewoners van de buurt Frankhuis die precies aan de andere kant van het water ligt, pal tegenover de beoogde centrale. Om hun ongenoegen hierover aan te geven hebben ze een brief gezonden aan de gemeenteraad.
18 meter hoog, afvoerpijpen 35 meter
De geplande biomassacentrale komt aan het water te staan van de Katwolderhaven. Het gebouw zelf zal iets meer dan 18 meter hoog worden, de pijpen voor de afvoer zo’n 35 meter. In de centrale wordt straks biomassa opgestookt in vier ketels. Het gaat dan om houtsnippers die via verbranding warmte moeten opwekken. De vrijgekomen energie wordt in ieder geval geleverd aan een nabijgelegen bedrijf. Voor de overige energie / warmte worden door Brouwer nog afnemers gezocht.
Luchtkwaliteit
De bewoners van Frankhuis zijn bezorgt over de luchtkwaliteit. “Er is natuurlijk een milieuplan binnen de gemeente, maar dat moet niet ten koste gaan van de omwonenden. Het industrieterrein is helemaal omringd door woonwijken, dus als er fijnstof vrijkomt hebben de bewoners er last van.” zegt Antoinette van Voorthuysen, één van de bewoonster in Frankhuis.
Communicatie
Ook storen de bewoners zich eraan dat vooraf nergens over is gecommuniceerd. “Het probleem is gewoon dat we niet weten wat we kunnen verwachten. We moesten zelf achter de stukken aan want er was ons niks verteld” vertelt buurtbewoner Ronald Camps.
Arjan Spaans van het CDA Zwolle is voor de buurt in de bres gesprongen: “Ik heb zelf vragen gesteld aan het college, want er zijn landelijk veel vragen rondom biomassacentrales, ook met betrekking tot uitstoot.”.
Een oplossing zou, voor wat betreft de mensen uit Frankhuis, een andere locatie zijn. “Ik vind het onbegrijpelijk dat de centrale hier gebouwd moet worden, terwijl er veel betere plekken beschikbaar zijn. Zoals de plek van de oude IJsselcentrale” zegt Ruud Westrik, bewoner Frankhuis.
Raad van State
De buurt is dermate geschrokken van de plannen, dat ze naar eigen zeggen, doorgaan totdat de bouw gestopt wordt. “Zelfs als we daarvoor naar de Raad van State moeten” besluit Ruud Westrik.
Vergunningsaanvraag inzien