SportVoetbalVoorpagina

Voorbeschouwing Ajax – PEC Zwolle

Zondag staat voor PEC Zwolle de uitwedstrijd tegen Ajax op het programma. De wedstrijd tegen de huidige nummer één in de competitie wordt om 16.45 uur afgetrapt in de Amsterdam ArenA.

Johan Cruijff

De beide teams staan zondag, net zoals de overige Eredivisie-wedstrijden, stil bij het overlijden van Johan Cruijff. Er wordt een minuut stilte gehouden, de spelers dragen rouwbanden en de Ajacieden spelen in een shirt met een speciale badgte ter ere van Cruijff. Met Ajax won Cruijff maar liefst drie keer de Europa Cup 1 (1971, 1972 en 1973). Daarna stapte de spits over naar FC Barcelona. In Spanje pakte hij een jaar later meteen de titel.

Na een meer dan succesvolle periode bij de Catalanen kwam Johan Cruijff ook nog uit voor Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante, Ajax en Feyenoord. In totaal veroverde de nummer 14 23 hoofdprijzen. Ook speelde hij 48 interlands, waarin de aanvaller 33 keer scoorde.

Met het Nederlands elftal eindigde Cruijff als tweede op het WK 1974 en als derde op het EK 1976. Het overlijden van Johan Cruijff zorgde vorige week donderdag voor een schok in de voetbalwereld. Dit weekend staat de Eredivisie stil bij het overlijden van de beste voetballer die Nederland ooit heeft gekend.

Historie

Ajax en PEC Zwolle hebben inmiddels 15 competitieduels tegen elkaar afgewerkt in Amsterdam. Nog nooit lukte het de Blauwvingers om met drie punten in de spelersbus terug naar Overijssel te keren. Wel werd er tweemaal een gelijkspel uit het vuur gesleept, waaronder de editie van vorig seizoen, die in een 0-0 gelijkspel eindigde. Wel wist PEC Zwolle vorig seizoen in de ArenA van Ajax te winnen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Stef Nijland was toentertijd matchwinner, door het enige doelpunt van de avond te scoren.

Vorm

De Amsterdammers zijn met een indrukwekkende serie bezig. Zo dateert de laatste nederlaag van midden december, waar Ajax met 1-0 onderuit ging bij FC Utrecht. Van de daaropvolgende 12 wedstrijden, werden er maar liefst 9 gewonnen. Driemaal werden de punten gedeeld, waaronder in het eigen stadion tegen Heracles Almelo en N.E.C. Door deze goede serie heeft Ajax de koppositie van PSV overgenomen. Het heeft momenteel een voorsprong van 2 punten op de Eindhovenaren. Ook PEC Zwolle heeft de smaak de laatste tijd goed te pakken. Van de laatste zes wedstrijden, werden er vier gewonnen. Opvallend is wel, dat de Zwollenaren voornamelijk in het eigen stadion goede resultaten boeken. In 2016 werd enkel de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag winnend afgesloten.

Weerzien

Het duel van zondag is voor veel spelers een weerzien met hun voormalige werkgever. Zo staan bij PEC Zwolle maar liefst vijf spelers met een verleden bij Ajax onder contract. Een special duel dus voor Mickey van der Hart, Ouasim Bouy, Sheraldo Becker, Queensy Menig en Abdel El Hasnaoui. Bij Ajax staat één speler onder contract met een verleden in Zwolle. Diederik Boer verdedigde tussen 2001 en 2014 het Zwolse doel en won met de Blauwvingers twee keer het kampioenschap van de Jupiler League, de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal.

PEC Zwolle wordt zondag in Amsterdam aangemoedigd door ruim 260 fans. Het duel in de ArenA staat onder leiding van scheidsrechter Blom. Hij wordt daarbij geassisteerd door de heren Langkamp, Brondijk en Lindhout.

Bron: PEC Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button