Nieuws uit Zwolle

Openluchtbad Zwolle wint Erfgoedvrijwilligersprijs; 10.000 euro

10.000 euro voor het vrijwilligersteam van Openluchtbad Zwolle

Zwolle / Den Haag – Het vrijwilligersteam van Vereniging Openluchtbad Zwolle heeft dit jaar de Erfgoedvrijwilligersprijs gewonnen. Tot het laatste moment was het een spannende nek-aan-nek race. De andere finalisten waren Museumboerderij Wendezoele en de vrijwilligers van het Van Eesteren Museum. Met een recordaantal van 8771 stemmen heeft het publiek de uiteindelijke winnaar bepaald. Het winnende team kreeg 4339 stemmen. De vrijwilligers uit Zwolle ontvingen uit handen van staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu een cheque van €10.000,-. De andere finalisten kregen beiden €5.000,- mee naar huis.

Openluchtbad Zwolle © RTV Focus

Erfgoedvrijwilligersprijs

De Erfgoedvrijwilligersprijs werd in 2020 in het leven geroepen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als waardering naar de grote groep vrijwilligers uit de erfgoedsector. Staatssecretaris Gunay Uslu: ‘Erfgoed is wat we willen doorgeven aan volgende generaties. Ik vind het belangrijk dat steeds meer mensen zich herkennen in het cultureel erfgoed dat Nederland rijk is. Dat ze oog krijgen voor de vele, verschillende verhalen over onze geschiedenis. Steeds opnieuw maken mensen zich erfgoed eigen. Zo behoudt en vergroot het zijn waarde voor de samenleving. Daarbij zijn vrijwilligers onmisbaar: zij maken erfgoed toegankelijk, beleefbaar en ook voor een nieuw publiek waardevol en herkenbaar.’

Uit alle 52 inzendingen selecteerde de onafhankelijke jury onder leiding van Kathleen Ferrier (voorzitter Nederlandse Unesco Commissie) drie finalisten. Vervolgens kreeg het publiek de kans om te stemmen en te bepalen wie uiteindelijk de winnaar werd van de Erfgoedvrijwilligersprijs 2022.

Over de winnaar: Vereniging Openluchtbad Zwolle

Het Zwolse Openluchtbad is in 1933 gebouwd en werd ontworpen door architect J.G. Wiebenga in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. Om het bad te kunnen blijven exploiteren is in 1992 de ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’ opgericht. Dit gebeurde nadat de gemeente in 1989 het zwembad wilde slopen en de omwonenden het bad kraakten en vervolgens 77 dagen bezet hielden. Hiermee kregen zij voor elkaar dat het bad van de slooplijst gehaald werd en tot rijksmonument werd aangewezen. De vereniging draait bijna volledig op vrijwilligers. Iedereen kan lid worden met als voorwaarde dat er een paar uur vrijwilligerswerk wordt gedaan per seizoen. De vereniging telt meer dan 7.000 leden en 150 vaste vrijwilligers. De vrijwilligers zijn enthousiast en betrokken en samen met de leden zorgen zij ervoor dat het Openluchtbad jaarlijks tussen de 60.000 en 100.000 bezoekers kan ontvangen.

Prijzen

De hoofdprijs van 10.000 euro is deels vrij te besteden en deels om kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk te bevorderen. De andere twee finalisten ontvingen ieder 5.000 euro die zij op eenzelfde manier kunnen besteden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button