Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Vierde trein Leeuwarden-Meppel rijdt vanaf december 2017

Zwolle – De vierde trein op het traject tussen Leeuwarden en Meppel rijdt vanaf eind volgend jaar. Dit kwamen de provincie Fryslân, NS en ProRail op woensdag 16 november met elkaar overeen.

Aanpassing nodig

Oorspronkelijk zou de vierde trein begin 2017 rijden. Dit bleek niet haalbaar te zijn omdat door de inzet van meer treinen een tractieprobleem, oftewel een elektriciteitsprobleem kan optreden. De elektrische spanning op het spoor loopt op als er meer treinen op dit traject rijden. De oplossing is dat Prorail aan het werk gaat met de transformatorhuisjes (onderstations) langs het spoor. Deze aanpassing kost normaal gesproken minimaal twee jaar. ProRail heeft een manier gevonden om dit in één jaar op te lossen, zodat naar verwachting de extra trein eind 2017 al kan rijden.

Sneller naar de Randstad

Er komen stapsgewijs meer treinen tussen Leeuwarden en Zwolle. Sinds de dienstregeling 2014 rijdt gedurende de hele dag een derde trein per uur tussen Leeuwarden en Meppel. Zodra de aanpassingen aan de onderstations naar verwachting eind 2017 gereed zijn, rijden er vanaf eind volgend jaar twee snelle Intercity’s naar de Randstad. Daarnaast rijden er twee Sprinters tussen Leeuwarden en Meppel. Vanaf 2021, als de aanpassing van de spoorinfrastructuur tussen Meppel en Zwolle klaar is, rijden de twee Sprinters vanuit Leeuwarden door naar Zwolle. Stap voor stap werken de partijen aan een aanzienlijke verbetering van de bereikbaarheid van en naar de Randstad.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button