CoronavirusKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

VIDEO – Zwolle NU Limited geopend; festivalblokken van anderhalf uur

Vrijdag 18 tot en met zondag 20 september 2020

Zwolle – De organisatie van het jaarlijkse, internationale storytelling- en circustheaterfestival Zwolle Unlimited is erin geslaagd tóch een festival te organiseren. Vrijdagavond werd het festival geopend door wethouder Monique Schuttenbeld van Cultuur.

Radiopresentator Martin van der Hooft sprak met festivaldirecteur Rob Bults over Zwolle NuLimited.

Zwolle NU Limited wordt gehouden van 18 tot en met 20 september en biedt drie dagen lang festivalplezier in een aangepast ‘Corona-format’.

Inhoudelijk krijgt het publiek wat het van Zwolle Unlimited gewend is: storytelling, dans- en circustheater, rootsmuziek en dichtkunst/Spoken Word. De opzet is volledig aangepast aan de veiligheidsvoorschriften omtrent Corona. Het publiek krijgt een compleet festivalprogramma van anderhalf uur. Dagelijks zijn er vier dezelfde festivalblokken. In die anderhalf uur komen alle disciplines aan bod.

(On)vrijheid

Het festival heeft deze Coronaproof-editie een subtiel gewijzigde naam meegegeven: Zwolle NU Limited. Normaal wordt Zwolle Unlimited eind mei/begin juni gehouden. De editie van 2020 die wegens de lockdown niet door kon gaan, zou juist in het teken staan van 75 jaar vrijheid. De onvrijheid die Nederland de afgelopen maanden heeft ervaren, is ongeëvenaard in die afgelopen 75 jaar. Tijdens de lockdownperiode maanden heeft Zwolle Unlimited onder de naam Zwolle NU Limited vier documentaires gemaakt en uitgezonden van personen die in hun leven te maken hebben gehad met onvrijheid. Het leek niet meer dan logisch, de naam ook te gebruiken voor dit festival met beperkingen.

Festivalopzet

Festival Zwolle NU Limited wordt gehouden aan de historische stadsgracht, bij Productiehuis De Verhalenboot, uitvoerend producent van het evenement. Op deze grasstrook aan de oude stadsmuur is een sfeervol festivalterrein ingericht met een bescheiden podium onder de Pelsertoren en een publieksopstelling bestaande uit tweepersoons zitjes, gemaakt van strobalen. In totaal is er per festivalblok plaats voor honderd toeschouwers, die volgens de geldende anderhalvemeter-regels worden geplaatst. Het publiek koopt kaartjes per tweetal voor een bepaald festivalblok en bestelt dan ook direct eventuele hapjes en drankjes. Die staan op de tafels klaar bij aanvang van de voorstelling, zodat de artiesten ongestoord kunnen spelen.

Toekomst

De festivalorganisatie zet met deze nieuwe festivalopzet een eerste stap naar het organiseren van evenementen in ‘het nieuwe normaal’. De directie verwacht dat het de komende jaren nog beperkt mogelijk zal blijven om evenementen te houden, en wil met Zwolle NU Limited proefdraaien voor een aangepast festivalconcept voor de lange termijn. Onder het motto: we willen verhalen vertellen die een brug slaan tussen mensen van verschillende culturen, leeftijden en opvattingen. Linksom of rechtsom: dat blijven we doen. Want cultuur is van iedereen en voor iedereen.

Er zijn nog enkele kaarten te koop.

ZwolleNuLimited

Gerelateerde artikelen

Back to top button