Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Video – VVN campagne fietsverlichting gestart in Zwolle

Zwolle – Doet je licht het wel? Een veelgehoorde vraag van al die moeders die willen dat hun kinderen met het licht aan fietsen. Omdat het weer donkerder wordt ’s ochtends is Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle dinsdagochtend gestart met de campagne “Ik val op”.

Samen met de tweewielersopleiding van het Deltion College voerde ze een verlichtingscontrole uit bij basisschool de Aquarel. Tijdens deze controle wordt naast de verlichting het zadel, de remmen, de banden, de trappers en het stuur gecontroleerd. Aan het eind van de controle krijgen de leerlingen van de scholen een controlekaart mee waarop staat wat er aan de fiets is gerepareerd en wat er eventueel nog aan de fiets moet gebeuren. Binnenkort worden ook de scholen de  De Campherbeek en De Wingerd bezocht door het campagneteam.

Campagne

De fietser is een kwetsbare deelnemer aan het verkeer. Zien en gezien worden is voor fietsers van groot belang. In het najaar wordt daar aandacht voor gevraagd in de campagne ‘Ik val op’. De campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en wordt uitgevoerd in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, TeamAlert, Fietsersbond en de ANWB.

Wettelijke regels

Dat is gek: een fiets hoeft volgens de wet geen verlichting te hebben, maar je moet wel verlichting voeren in het donker en bij slecht zicht. Je kunt een boete van € 55 krijgen als je fietsverlichting niet in orde is.

Handige tips

Zeker overdag doen kinderen nooit uit zichzelf het fietslicht aan. Ze zien toch nog genoeg? Ze beseffen niet dat door anderen gezien worden veel belangrijker is. Daarom heeft Veilig Verkeer Nederland handige tips opgesteld voor wanneer je je licht aan moet doen:

  • Als de straatverlichting aangaat;
  • Als andere fietsers het licht aanhebben;
  • Als de etalageverlichting gaat branden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button