112 nieuwsNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

[VIDEO] Politie houdt ‘witte voetjes’ actie in Zwolle Zuid

Zwolle – De politie hield vrijdagmiddag 9 januari  een actie tegen woninginbraken in Zwolle-Zuid.

18 agenten en agenten in opleiding surveilleerden, samen met 63 leerlingen van Landstede Veilig en Beschermd, door de wijk en lieten ‘witte voetjes’ achter op inbraakgevoelige plekken. Het doel was inwoners bewust te maken van inbraakgevoelige situaties in en rond hun woningen. Denk hierbij aan openstaande ramen, deuren en poorten en kostbaarheden die van buitenaf zichtbaar zijn.

Tijdens de controle werd er gecontroleerd op inbraakgevoeligheid. Bij het controleren van de woningen werden door de agenten zogenaamde “voetjes” achtergelaten. Dit zijn kartonnen voetjes in de vorm van een schoenafdruk met daarop de tekst: “deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn”. Bij alle gecontroleerde woningen waar de bewoners thuis waren, deelden de agenten hun preventietips met de bewoners en wezen zij hen op het inbraakrisico.

Bel 112 bij verdachte situaties

Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld, of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal.

Iemand is niet alleen strafbaar als hij een woninginbraak pleegt. Ook de voorbereidende handelingen kunnen onder bepaalde voorwaarden al strafbaar zijn. Het Openbaar Ministerie heeft al meerdere personen voor de rechter gebracht omdat zij voorbereidende handelingen voor inbraak pleegden. Zij kunnen gevangenisstraffen en hoge boetes krijgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button