Nieuws in 60 secondenNieuws uit ZwolleOpiniePolitiek & OpinieProgramma'sTV KortTweede Kamer verkiezingenVoorpagina

VIDEO Gerdi Verbeet en Ank Bijleveld openen expositie ‘Democratie in alle staten’ Zwolle

Zwolle – ‘Invloed hebben of beïnvloed worden’. De maatschappelijke expositie ‘Democratie in alle staten’ brengt van 21 januari tot en met 18 maart het debat weer naar de oude Statenzaal in Zwolle.
Commissaris van de Koning Ank Bijleveld opende de expositie. Oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet hield een betoog voor meer betrokkenheid bij de politiek.

 

Democratie in Alle Staten is een interactieve expositie, die de bezoeker aan het denken zet over het functioneren van democratie in het verleden, nu en de toekomst. De expositie groeit en verandert aan de hand van het stemgedrag van bezoekers. Het volk is aan zet. Beïnvloed het maatschappelijk debat via een referendum of stem met ouderwetse Griekse knikkers. Laat uw stem niet liggen.

Opening expositie Democratie in alle Staten in Zwolle door de twee oud-collega's Gerdi Verbeet (links) en Ank Bijleveld (rechts)
Opening expositie Democratie in alle Staten in Zwolle door de twee oud-collega’s Gerdi Verbeet (links) en Ank Bijleveld (rechts)

Democracy isn’t perfect, I just don’t know a better system’

Democracy isn’t perfect, I just don’t know a better system’ is een bekende uitspraak van Winston Churchill. Dat dit vraagstuk nog steeds wereldwijd leeft, krijgen we dagelijks mee in de media. Democratie vraagt onderhoud, overleg en verbinding. Met prikkelende spreuken op affiches wordt iedereen uitgedaagd om na te denken over de staat van onze democratie en je eigen invloed daarop.

Debatten door scholieren en de politiek

Tijdens de expositie worden ook diverse debatten georganiseerd rondom het thema. Zo krijgen politieke partijen de mogelijkheid in de Statenzaal een avond te organiseren. Ook scholieren gaan het debat voeren in de Statenzaal. Tijdens de Statenspelen van de Provincie Overijssel worden politieke vergaderingen nagespeeld. De expositie valt immers in de aanloop van de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart.

Karel J. Schepers zingt toepasselijke waiting on the word to change van John Mayer bij opening tentoonstelling "democratie in alle staten"
Karel J. Schepers zingt toepasselijke ‘Waiting on the word to change’ van John Mayer bij opening tentoonstelling ‘Democratie in alle staten’

Rijksmonumentale Statenzaal

De expositie vestigt ook aandacht op de architectuur van de rijksmonumentale Statenzaal. Een voor de expositie samengestelde routekaart leidt de bezoeker door het neogotische gebouw. Langs de plafondschilderingen, de torentjes, de rijk gedecoreerde stoel van de commissaris van Koning(in) en de glas-in-loodramen met wapens van alle Overijsselse gemeenten.

Rijksmonumentale Statenzaal: neogotische gebouw met plafondschilderingen, torentjes, rijk gedecoreerde stoel van de commissaris van Koning en de glas-in-loodramen met wapens van alle Overijsselse gemeenten.
Rijksmonumentale Statenzaal: neogotische gebouw met plafondschilderingen, torentjes, rijk gedecoreerde stoel van de commissaris van Koning en de glas-in-loodramen met wapens van alle Overijsselse gemeenten.

EXPOSITIE: DEMOCRATIE IN ALLE STATEN

Periode: 21 januari t/m 18 maart
Openingstijden: 12.30 – 17.00 uur (donderdag t/m zaterdag)
Locatie: Statenzaal (Diezerstraat 80, Zwolle)
Entree: Gratis

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Controleer ook
Close
Back to top button