Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Gemeenteraadsvergadering met veel besluiten, waaronder afvalstoffenheffing

Zwolle – Maandagavond 10 oktober was de Zwolse gemeenteraad weer bij elkaar in een besluitvormingsronde. Er waren meer dan 23 agendapunten.

Als eerste mochten een aantal insprekers hun zegje doen. Arnold van Balen sprak in namens SOOZ (Studenten Overleg Orgaan Zwolle).  Voor studenten die wonen in een huis opgedeeld in kamers is het lastig om het restafval goed te verwerken per persoon. SOOZ wil dat hier meer aandacht voor is.

Marko de Kok sprak in namen LINK, een platform voor hedendaagse kunst. Zij onderscheiden zich van de kunst die nu gesubsidieerd wordt, en willen nu een structurele bijdrage.

Bram van Duinen sprak in namens bewonersbelang Deventer straatweg. Zij zijn het niet eens met  de plannen voor optopping van enkele huizen in die straat. De cultuurhistorische waarde zou daarmee verdwijnen.

Moskee

Veel buurtbewoners van de moskee ervaren overlast van de geluidsversterkte gebedsoproepen meerdere keren per dag. Er zijn gesprekken geweest, de moskee heeft iets gedaan, maar de omwonenden zijn nog niet tevreden. De VVD stelt vragen. Volgens de portefeuillehouder, burgemeester Peter Snijders, is er niet genoeg regelgeving om daar iets aan te doen en moeten de klagers terecht bij de landelijke overheid hiervoor.

Swollwacht is bezorgd over de berichten over needle-spiking in het uitgaansleven. Volgens burgemeester Peter Snijders zijn er in Zwolle nog geen signalen binnen gekomen dat zich dit in Zwolle voordoet. De burgemeester houdt echter wel een vinger aan de pols, omdat hij het belangrijk vindt. Er is ook nog het keurmerk Veilig Uitgaan. Dat maakt dat er wel vertrouwen is in het Zwolse uitgaansleven.

Wat betreft het tarief op restafval was er veel weerzin tegen de plannen. Vanwege mogelijke dumpingen, de prijsprikkel voor minima, vanwege het toekennen van de opbrengsten aan de Algemene Middelen, de zwaarste lasten voor eenpersoonshuishoudens, het goed communiceren over het flankerend beleid en eerlijkere tarieven. Van de 13 moties werden er twee aangenomen. Deze gaan over het evenrediger verdelen van de tarieven en de zekerheid dat vóór de invoering van dat tarief de inzameling mogelijk is gemaakt.

Sociaal Wijkteam

D66 wil het taboe op data binnen de zorg bestrijden en wil een sessie met de raad over wat data precies kunnen betekenen. Wethouder Michiel van Willigen vindt dit een prima idee.

De partijen PvdA en SP zetten zich zoals altijd in voor een verschuiving naar meer goedkope woningen. Dat heeft wethouder Schuttenbeld echter al gedaan, en meer acht zij niet verstandig, vanwege vooral  de doorstroom.

Swollwacht wil een noodhulppakket voor maatschappelijke organisaties vanwege de nasleep van corona en de energiecrisis. De VVD wil iets dergelijks, maar dan voor verenigingen. Beide moties worden aangenomen.

GroenLinks wil in de verstedelijkingsstrategie vooral aandacht voor het woon-werk-verkeer. Er zou moeten gewerkt worden waar gewoond wordt en vice versa. Daarvoor zou de regio betrokken moeten worden.

Carnivoor

De Partij voor de Dieren komt met een motie om de catering van de gemeenteraad standaard vegetarisch te maken, en wanneer iemand vlees wil, dat hij het dan van te voren moet melden. Precies andersom dus dan de situatie nu. De motie riep wat hilariteit op. Het belangrijkste argument was dat er keuzevrijheid moet zijn voor iedereen, maar dat is gegarandeerd in deze methode. Met 20 raadsleden voor en 17 tegen is de motie aangenomen.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en bij te wonen op de publieke tribune in het gemeentehuis en via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad op maandagavonden vanaf 19.30 uur. Ook zijn op de website de agenda en stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button