Verse melk tappen bij de Dijklandhoeve rechtstreeks uit de wei bij de Aa-landen
Zwolle – Je eigen verse melk tappen, om de hoek. Sinds deze week kunnen Zwollenaren dagelijks van acht tot acht terecht bij de melktap van De Mobiele Boer op de Dijklandhoeve in Zwolle, net boven de Aa-landen. Mobiele Boer Ellen de Lange is één van de boeren van de Zwolse Stadslanderijen. Zij melkt haar koeien buiten met een mobiele melkstal in de weiden naast de boerderij. De melk kost een euro per liter. Er kan gepind worden. Het is de tweede melktap van een Stadslanderijenboer in de Zwolse stadsrandzone.
Ouderwets wordt nieuwerwets
De melk komt rechtstreeks van de koeien van mobiele boer Ellen de Lange. Het is een kudde biologische MRIJ-vee (Maas-Rijn-IJssel). Dit roodbonte ras graast van oudsher in het rivierengebied en staat bekend om de volle en romige melk. Bijzonder is dat de koeien dag en nacht buiten grazen en ook buiten gemolken worden in een traditionele doorloopwagen, die fungeert als mobiele melkstal.
Verse, rauwe melk
Met de melktap tap je de gekoelde melk dus rechtstreeks van de koe. Onbewerkt, vol van smaak en met behoud van alle gezonde voedingsstoffen. Verse, ofwel rauwe, melk heeft behalve dat het gefilterd en gekoeld is, geen verdere bewerking ondergaan; zoals koken of pasteuriseren. De Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) raadt aan de melk voor consumptie gedurende een minuut tot tenminste 72°C te verwarmen. “Het is aan de mensen zelf of zij dat doen of niet”, laat de Lange weten. “Veel mensen vinden de smaak van verse rauwe melk lekkerder.”
Elke dag geopend
De melktap is gevestigd aan de Luttekeweg 1 in Zwolle en is dagelijks geopend van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds. De melk kost één euro per liter. Het is mogelijk om zelf een fles of kan mee te nemen. Ook zijn er glazen literflessen te koop voor één euro per stuk. Deze zijn geschikt voor hergebruik en kunnen gewoon afgewassen worden. De melktap is gebruiksvriendelijk: werp muntgeld in de automaat, zet fles of beker onder de tap en druk op de startknop! Contactloos pinnen is mogelijk. Op de Dijklandhoeve kunnen bezoekers behalve voor melk ook terecht voor fruit, bloemen en andere versboodschappen van lokale teelt.
De Zwolse Stadslanderijen
Ellen de Lange is één van de aangesloten ondernemers van de Zwolse Stadslanderijen, een samenwerkingsverband van biologische boeren en tuinders in de Zwolse stadsrandzone die streven naar zoveel mogelijk lokaal geproduceerd eten voor de Zwollenaren in combinatie met natuurontwikkeling. “Met de opening van de melktap op de Dijklandhoeve is Zwolle een tweede tap rijker”, aldus de Lange. Collega-stadslanderijenboer Harold van Vilsteren van boerderij Het Rode Huis opende in 2017 de allereerste melktap van Zwolle. Meer weten, ga naar stadslanderijen.nl of demobieleboer.nl