Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Audio – paddenstoelenexpert Herman Sieben over zeer zeldzame Zwarte Amaniet in Westerveldse bos

Zwolle- Eén van de zeldzaamste paddenstoelen ter wereld, de Zwarte Amaniet, groeit in Zwolle. Dit weekend is de paddenstoel aangetroffen in het Westerveldse bos tijdens een paddenstoelenexcursie van Groen Holtenbroek. Paddenstoelenexpert Herman Sieben wees de deelnemers op het bijzondere exemplaar.

Interview met paddenstoelenexpert Herman Sieben

Natte bodem, klei

De Zwarte Amaniet is een zeer zeldzame paddenstoelsoort die sinds 1985 voor het eerst beschreven is en naast Nederland alleen in Europa en Nieuw-Zeeland is gevonden. Deze soort wordt dan ook als één van de zeldzaamste paddenstoelen ter wereld gezien. Hij kan gevonden worden in loofbossen en houtwallen op natte bodems, vooral veen en klei.

Opvallend groot

De Zwarte Amaniet is een opvallende grote paddenstoel. Hij heeft een tot acht centimeter brede hoed die bezet is met grijs-bruine tot zwarte, harige schubben. De lamellen zijn crèmewit tot zalmkleurig. De steel kan meer dan vier centimeter lang worden.

Dat hij bijzonder is, is ook verweven in de naam. De wetenschappelijke naam ‘Inopinata’ betekent ‘de overwachte’ wat heel goed past bij een paddenstoel waar niemand precies de oorsprong van kent.

Gerelateerde artikelen

Back to top button