CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

GGD IJsselland opent extra priklocaties

Zwolle – De GGD IJsselland opent komende weken extra vaccinatielocaties in de regio. Het gaat om priklocaties in Dalfsen, Hasselt, Staphorst en Ommen. Op deze manier kunnen meer inwoners van IJsselland een prik dichtbij huis halen en worden de andere vaccinatielocaties ontlast.

Herhaalprik tegen corona

Vanaf 17 oktober krijgt iedereen van 40 tot 60 jaar stap voor stap de gelegenheid een afspraak te maken op planjeprik.nl, van oud naar jong. Vanaf 24 oktober kunnen alle 12-plussers stapsgewijs een herhaalprik halen. De mogelijkheid om een afspraak te maken gaat ook hier van oud naar jong. Zo’n afspraak kan gemaakt worden via de website planjeprik.nl of door te bellen met 0800 7070 (7 dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur).

De herhaalprik beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door het coronavirus. Dat is extra belangrijk voor mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona. Daarom zijn mensen van 60 jaar en ouder, mensen jonger dan 60 die ook in aanmerking komen voor de griepprik en zorgmedewerkers als eerste persoonlijk uitgenodigd voor de herhaalprik. Gezien het toenemende aantal besmettingen worden zij geadviseerd hiervoor zo snel mogelijk een afspraak te maken als zij dit nog niet gedaan hebben.

Herhaalprik beschermt bij opleving van het coronavirus

Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt toe. Hoe meer mensen de herhaalprik halen, hoe beter een verdere opleving van het coronavirus kan worden afgeremd.

De herhaalprik tegen corona kan:

  • beschermen tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van corona;
  • helpen voorkomen dat de zorg het te druk krijgt; en
  • helpen om onder andere bedrijven, horeca en sportscholen open te houden doordat minder mensen ziek worden.

Herhaalprik met vernieuwde vaccins

De herhaalprik in het najaar wordt gegeven met vernieuwde mRNA vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant. Iedereen vanaf 12 jaar kan de herhaalprik met de vernieuwde vaccins halen als zij daarvoor aan de beurt zijn. Dit kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. Om de herhaalprik te kunnen halen moet de basisserie van de coronavaccinatie zijn afgerond. De basisserie bestaat uit:

2 prikken met het vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna, Novavax of AstraZeneca, of;
1 prik na een coronabesmetting, of;
1 prik met Janssen.

Er worden voldoende vernieuwde vaccins geleverd om iedereen vanaf 12 jaar een herhaalprik aan te bieden.

 

Bron
GGD IJssellandRijksoverheid

Gerelateerde artikelen

Back to top button