Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

Vanaf januari 2015 heeft Zwolle een Nachtburgemeester

Er is meer duidelijkheid omtrent de aanstelling van de Zwolse Nachtburgemeester. Zo heeft de PVC steun gekregen van de Nationale Nachtburgemeesters Federatie en inmiddels hebben meer dan 140 mensen de facebookpagina “De Nachtburgemeester van Zwolle” geliked. In de vele reacties op social media werd vaak de naam Hans Stroeve genoemd. We kunnen u vertellen: hij wordt het niet.
Er is door de PVC contact gezocht met de bekende Zwollenaar. Stroeve laat weten: “Het is erg grappig en ook een eer dat men aan mij denkt. Maar ik heb politiek weinig tot niets in de melk te brokkelen.” Hij steunt het initiatief van de Partij voor Cultuur van harte. “Want wat is een stad zonder cultuur? Niks toch?”, aldus Stroeve.

Het is grappig dat de DJ dat politieke karakter van de functie van Nachtburgemeester aanhaalt, want
juist deze week verscheen in de Swollenaer een enigszins kritisch artikeltje (zie bijlage). De schrijver van dat stuk stelt dat de Partij voor Cultuur de plank misslaat door de Nachtburgemeester in wording een luis in de pels van de gemeenteraad te noemen. In het stuk laat ook Gerrit van der Kooy voor het eerst van zich horen en geeft te kennen dat hij bereid is zijn titel over te dragen. “Mits de mensen achter het plan, c.q. de PVC, zich kenbaar maakt over de motieven en criteria.”, valt erin te lezen. Daar gaat de Partij voor Cultuur natuurlijk graag op in.

We plaatsen het eerst even in context. Het artikel in de Swollenaer wordt vergezeld door een foto van Van der Kooy als Nachtburgemeester. We zien de beste man in een soort carnavalsoutfit. Door de sfeer die er nu hangt lijkt het er op dat er amper sprake is van een overlap van de functie. Inmiddels is er mailcontact met Van der Kooy, de Partij heeft er alle vertrouwen in dat dit goed zal komen.

De PVC ziet in een Nachtburgemeester een persoon die zich actief stoort aan de lokale gang van zaken en de gebrekkige slagvaardigheid op het gebied van cultuur, stadsinrichting en welzijn bij nacht. Onze Nachtburgemeester vertegenwoordigt geen bepaalde stroming of groep van belanghebbenden (zo vinden wij het raar dat Van der Kooy zittend VVD-raadslid is, en ook Nachtburgemeester, dat terzijde) maar staat net als de gemeenteburgemeester boven de partijen en wil verbinden en aanmoedigen. De Nachtburgemeester wil serieus bijdragen aan een beter stadsklimaat en staat open voor ideeën, is toegankelijk en aanspreekbaar. Onze Nachtburgemeester is een schaduw-burgemeester die af en toe corrigerend optreedt of suggesties doet. Concreet betekent dit dat de PVC-Nachtburgemeester zich gaat inzetten voor een veilig, creatief en bruisend nachtleven in Zwolle.

Er zijn al ideeën. We hebben het dan bijvoorbeeld over het organiseren van Nachtvoorstellingen, Nachtdiners, Nachtdebatten. Dit uiteraard in samenspraak met Zwolse horecaondernemers. Het zou mooi zijn om ‘de Nacht van de Wansmaak’ naar Zwolle te halen. Ook op gebied van veiligheid zijn er simpele maar doeltreffende oplossingen. “Laat de horeca standaard fietslampen aanbieden achter de toog”, aldus de PVC-Nachtburgemeester in wording. “Daar wordt iedereen beter van.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button