EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vanaf 2025 twee vervoerders op Zwolle – Leeuwarden; NS voor de Intercity’s, regionale vervoerder voor de Sprinters

Mogelijk ook regionale lijnen voor Apeldoorn-Enschede en Zwolle-Groningen

Zwolle – Al sinds jaar en dag rijdt de NS op het spoortraject Zwolle – Leeuwarden. Het traject is onderdeel van het hoofdrailnet waarvan de concessie in handen is van de NS. Maar dat kan in de toekomst wel eens veranderen. Na 2024 wordt het volledige hoofdrailnet opnieuw aan de NS vergund. Maar voor Zwolle – Leeuwarden zijn er andere plannen.

Het kabinet wil de sprinterdienst Zwolle – Leeuwarden in 2025 van het hoofdrailnet snijden. NS blijft de Intercity verbinding rijden, maar de sprinterdiensten worden aanbesteed. Regionale vervoerders zoals Keolis, Arriva, Transdev, Qbuzz en EBS kunnen daar dan op inschrijven. Dit betekent uiteindelijk dat er op dit spoortraject meerdere vervoerders actief zijn.

In- en uitchecken en aansluiting op bussen

De NS is hier niet blij mee. “Dit verder versnipperen van het treinvervoer in Nederland is volgens NS niet in het belang van de reiziger. Het leidt tot langere reistijden, meer overstappen en meer onduidelijkheid over tarieven.” Reizigersorganisatie ROVER maakt het niet zoveel uit welke partijen er op het spoor rijden, zolang de trein maar aantrekkelijk genoeg is zodat straks meer mensen met de trein gaan. “Om een spoor met meerdere vervoerders aantrekkelijk te maken voor de reiziger, moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Want waar meer vervoerders rijden, lopen reizigers nu tegen grenzen aan. Bijvoorbeeld door extra overstappen en in- en uitchecken met de OV-chipkaart.” Niet nodig, stelt Rover: “Door regie te voeren kan de staatssecretaris ervoor zorgen dat de reiziger niets merkt van grenzen. Door daarnaast te zorgen voor goede regionale regie, kunnen grenzen zelfs nog meer verdwijnen: zo zouden Sprinters beter kunnen aansluiten op de bussen in de regio.”

Naast het traject Zwolle – Leeuwarden zijn er voor de lijnen Apeldoorn-Enschede en Zwolle-Groningen soortgelijke plannen. Al zal dit pas in een later stadium zijn.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button