Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Tuintjes rondom de restafval container in Assendorp en Holtenbroek

Zwolle – De gemeente Zwolle en ROVA plaatste vrijdag in de wijken Holtenbroek en Assendorp twee containertuintjes. Containertuintjes zijn bakken van gerecycled kunststof met daarin planten die om de ondergrondse containers worden geplaatst. De gemeente Zwolle en ROVA willen met deze containertuintjes onderzoeken of hierdoor de omgeving van de containers vrij blijft van afval. De proef duurt een jaar. Gedurende dat jaar bekijken de gemeente en ROVA samen met de buurtbewoners wat het effect is, en of daadwerkelijk minder afval rondom de containers is geplaatst.

Adoptanten

De containertuintjes worden alleen op plekken geplaatst waar de container is geadopteerd door buurtbewoners. Uit ervaringen van andere gemeenten blijkt namelijk dat de tuintjes het beste werken als de directe omgeving van de container ook netjes wordt gehouden. De adoptanten houden hiervoor een oogje in het zeil en zorgen zelf voor het onderhoud van het groen. Vrijdag plaatste ROVA de bakken in de Buxtehudestraat in Holtenbroek en in de Verenigingstraat in Assendorp. De adoptanten vullen de bakken zelf met plantjes. In Holtenbroek doen buurtbewoners dat samen tijdens Nationale Burendag op 25 september 2020.

Vergroenen van de stad

Naast het voorkomen van afval dat rondom de container wordt geplaatst, hebben de tuintjes nog een functie. De containertuintjes zorgen voor extra vergroening van de stad. Bij de container in Holtenbroek wordt hiervoor ook een deel van de stoep rondom de container aangepast. Een aantal tegels wordt vervangen door groen, onder het motto ‘grijs eruit, groen erin’. Zo dragen de tuintjes bij aan vermindering van het hitte-effect in de stad. Bovendien wordt het straatbeeld aantrekkelijker door het extra groen en dragen de tuintjes bij aan het buitengeluk van de inwoners van de stad.

Gerelateerde artikelen

Back to top button