BouwNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Sloopkogel in kantoorvilla Terborchstraat; nieuwbouw laat oude villa in stijl herrijzen

Zwolle – Vrijdagochtend ging de sloophamer in de meer dan 100 jaar oude kantoorvilla aan de Terborchstraat in Zwolle. Dit gebeurde na een lange periode van verzet vanuit de gemeenteraad en erfgoedverenigingen tegen de sloopplannen.

Oorspronkelijke stijl

De partijen waren geschrokken van de sloopplannen van de nieuwe eigenaar van de villa Ontwikkelaar AIG Careconcepts. Deze partij had het pand gekocht om het te verbouwen naar een woonzorgcentrum. Maar door asbest, een ondeugdelijke fundering en slechte isolatie bleek nieuwbouw uiteindelijk een betere optie. In eerste instantie leidde dit tot veel bezwaar vanuit de gemeenteraad en erfgoedverenigingen vanwege de historische karakteristieken van het pand. Maar toen de plannen op tafel kwamen om  na de sloop het pand weer in de oorspronkelijke stijl op te bouwen, werden de gemoederen gesust.

Foto Rosorum  – De oude kantoorvilla wordt helemaal herbouwd in het oorspronkelijke metselwerk. Ook de karakterisitieke dakkappellen, gevels en de versieringen van de daklijsten komen ook terug.

Woonstudio’s voor ouderen met dementie

De nieuw te bouwen villa wordt een kleinschalige woonvorm met 20 ruime woonstudio’s voor ouderen met geheugenproblematiek of enige vorm van dementie. Deze doelgroep kan niet langer zelfstandig wonen en heeft een continue ondersteuning nodig in het dagelijkse leven. Dit betekent dat er 24/7 gediplomeerd zorgpersoneel aanwezig zal zijn, ondersteund door een team van gastvrouwen en -heren die zorgen voor de huishoudelijke taken alsmede ondersteuning van de zorgmedewerkers. De woonvorm valt straks onder de zorginstantie Rosorum die, naar eigen zeggen; ‘ouderen op prachtige locaties een veilige, vertrouwende en comfortabele woonomgeving met een hoogwaardig servicepakket naar wens en de beste zorg op maat biedt’.

De verwachting is dat deze nieuwe locatie begin september 2021 de eerste bewoners zal verwelkomen.

©Hans Smit
©Hans Smit
©Hans Smit
©Hans Smit

Gerelateerde artikelen

Back to top button