Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Van 80 kilometer rioolreiniging terug naar 5 kilometer met nieuwe app

Zwolle – ‘Vroeger reinigden we zo’n 80 à 90 kilometer per jaar. Dit jaar staat er zo’n vijf kilometer  op het programma’, vertelt Mark Huizing van de gemeente Zwolle over het reinigen van de rioolstrengen onder de stad. Een stuk minder dus. Dat heeft alles te maken met een nieuwe app die aan de rioolcamera is gekoppeld die de buizen inspecteert. Waar je vroeger niet kon zien waar de riolen vervuild  is dat nu wel mogelijk.   Met de app is goed te zien welke delen van het riool echt vervuild zijn en welke dus gereinigd moeten worden.

Deze week worden vijf kilometer rioolbuizen onder de stad worden deze week gereinigd door de gemeente. De riolen zijn vervuild met onder meer slib, vet en doekjes. Met het reinigen van de rioolleidingen zorgt de gemeente dat deze niet verstopt raken en goed blijven functioneren. Het werk duurt maximaal twee weken.

Foto © RTV Focus

Inspecteren en reinigen

De Zwolse riolen worden een keer per zeven jaar geïnspecteerd met een speciale rioolcamera op statief. De methode van inspecteren heet Quickscan methode, ontwikkeld en uitgevoerd door A & B Rioolinspectie. Elk jaar vindt deze inspectie plaats in een deel van de stad. Uit deze inspectie bepaalt de gemeente welke rioolbuizen moeten worden gereinigd. Het gaat om een doelmatige reiniging waarbij uitsluitend de vervuilde rioolstrengen worden gereinigd. Een rioolstreng is een rioolleiding tussen twee rioolputten. Dit jaar wordt er 3,5 km riool gereinigd. En 1,5 km riool wordt gereinigd en nader bekeken met een rijdend camera. De rioolstrengen liggen in Zwolle Zuid, enkele in Stadshagen en een paar Oosterenk en Wijthmen.

Foto © RTV Focus
Foto © RTV Focus

Uitvoering

Rioolbedrijf Van Der Velden Rioleringsbeheer voert het werk voor de gemeente Zwolle uit met een grote reinigingswagen waarop veel meters slang zit. De slang gaat met veel waterdruk door het riool waardoor de vervuiling loskomt. Met het terughalen van de slang wordt het vuil verplaatst richting de rioolput waar het vuil wordt opgezogen. Het werk veroorzaakt geen overlast voor bewoners.

Foto © RTV Focus
Foto © RTV Focus
Foto © RTV Focus
Foto © RTV Focus

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button