EconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

UWV: Kansen voor werkzoekenden in Overijssel en Gelderland Noord

Zwolle – In de drie arbeidsmarktregio’s van Overijssel en Gelderland Noord zette de daling van het aantal WW-uitkeringen in november verder door. In combinatie met het hoge aantal vacatures, neemt de krapte op de arbeidsmarkt daardoor toe. Sinds UWV deze spanning berekent (2016) is de krapte in de drie regio’s nog niet zo hoog geweest.

WW-uitkeringen in Stedendriehoek en Noordwest Veluwe dalen verder in november

Eind november 2021 verstrekte UWV 6.160 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 5,0% (-323 uitkeringen). Dit is gelijk aan de landelijke afname.

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De regionale daling is 30,4%, oftewel 2.692 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-31,5%).

Twentse WW-uitkeringen nemen verder af in november

Eind november 2021 verstrekte UWV 6.242 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 7,9% (-533 uitkeringen). Dit is meer dan de landelijke afname van 5,0%.

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De daling in Twente is 30,3%, oftewel 2.711 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-31,5%).

In Regio Zwolle dalen WW-uitkeringen in november verder

Eind november 2021 verstrekte UWV 4.628 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 7,5% (-376 uitkeringen). Dit is meer dan de landelijke afname van 5,0%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De daling in Regio Zwolle is 31,6%, oftewel 2.139 uitkeringen. Deze afname is vrijwel gelijk aan de landelijke daling het afgelopen jaar (-31,5%).

Krappe arbeidsmarkt biedt kansen wanneer kans op werk in eigen beroep gering is

De lage aantallen WW-uitkeringen en hoge aantallen vacatures zorgen voor een krappe arbeidsmarkt. Deze krapte neemt in steeds meer regio’s en ook in steeds meer beroepen toe. In het derde kwartaal van 2021 is de arbeidsmarkt in Twente krap en in Regio Zwolle en de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe zelfs zeer krap. Dit zorgt voor personeelstekorten bij werkgevers, en biedt kansen voor werkzoekenden die in hun huidige beroep geen werk kunnen vinden.

UWV Spanningsindicator 3e kwartaal 2020 (links) en 3e kwartaal 2021 (rechts)

Ondanks de grote vraag naar personeel is het niet voor iedereen makkelijk om werk te vinden. Zo zijn er beroepen met minder goede baankansen. Sommige beroepen bieden al jaren minder goede kansen. Bijvoorbeeld omdat er werk verdwijnt door digitalisering, zoals bij administratief medewerkers, grafisch vormgevers en bibliotheekmedewerkers. Andere beroepen zijn erg populair onder scholieren, studenten en werkzoekenden, zoals dierenverzorgers, reisleiders en gidsen, waardoor er veel sollicitanten per vacature zijn. Ook zijn er beroepen die nog steeds last hebben van de coronamaatregelen, zoals stewards en stewardessen in de luchtvaart.

Voor werkzoekenden met dergelijke beroepen kan het handig zijn om breder te zoeken dan alleen naar het eigen beroep. Want de vaardigheden voor dat eigen beroep kunnen ook goed van pas komen in een ander beroep waar de kans op werk gunstiger is. Voor 19 beroepen waarin het op dit moment lastig kan zijn om werk te vinden, publiceerde UWV voorbeelden van overstapberoepen. Een aantal minder kansrijke beroepen staan in het dashboard skills en beroepen. Het dashboard laat zien welke skills van minder kansrijke beroepen overlappen met skills van kansrijke en overstapberoepen. In totaal staan er nu 91 beroepen in dit dashboard. Hiermee kunnen bijvoorbeeld loopbaanadviseurs mensen helpen die werk zoeken.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/.

De dashboards vacaturemarkt en spanningsindicator geven regionale cijfers over het aantal vacatures en de krapte per beroep

Gerelateerde artikelen

Back to top button