Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Unieke boottocht door nevengeulen Zwolle op ‘Publieksdag’

Zwolle – Na vele jaren van voorbereiding en uitvoering staan nu ook de laatste punten op de i en is het grootschalige project Ruimte voor de Rivier Zwolle helemaal klaar. Om dit moment te markeren en de nieuw ingerichte gebieden langs de IJssel symbolisch terug te geven aan de Zwollenaar hield Waterschap Drents Overijsselse Delta op zaterdag 20 mei een publieksdag.

 

 

Op deze dag konden bezoekers ‘de nieuwe uiterwaarden’ op drie manieren beleven: via een uiterwaardenwandeling (met theater), via een fietsroute én via een korte boottocht in één van de nieuw gegraven geulen langs de IJssel.

Te land

Vanaf De Vreugdehoeve was het startpunt voor een uiterwaardenwandeling door het deelgebied van de Dijkverlegging Westenholte, in de buurtschap Spoolde. Waar voorheen dit gebied niet vrij toegankelijk was, is het dat nu wel. Over laarzenpaden (onverharde wandelpaden) kon u een rondje uiterwaard wandelen, tot aan de IJssel aan toe. Deze wandeling was op een aantal locaties aangekleed met theater.

34661076331_c187a5e0a4_z

Ter geul

Bij de loswal van Grind- en zandhandel Bos bv. aan de Geldersedijk in Hattem konden belangstellenden op een boot stappen die naar één van de gegraven nevengeulen in Schelle-Oldeneel vaart (en weer terug). Een bijzondere activiteit, aangezien de geulen normaal gesproken zijn afgesloten. Vanaf de boot was een prachtig overzicht over het gebied nabij spoorbrug De Hanzeboog.

33984579133_c230d681ff_z

Op de fiets

Vanaf de Nieuwe Bierton startte een fietstocht van 20 kilometer. Daar werd ook de routekaart uitgegeven. Op de pedalen kon een rondje Ruimte voor de Rivier worden gefietst, inclusief twee keer een gratis oversteek met de pontjes bij Hattem en Zalk. Deze fietstocht passeerde zowel het deelproject bij Schelle-Oldeneel als bij Westenholte/Spoolde.

De uiterwaarden langs de IJssel bij Zwolle hebben de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. Met het verleggen van een dijk en het graven van nevengeulen, is het gebied veiliger tegen hoogwater. Ook zijn de uiterwaarden meer toegankelijk gemaakt voor natuurliefhebbers, wandelaars en overige recreanten.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button