KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Terugblik Hanzesymposium 2023

Zwolle – Op 7 & 8 september stonden nieuwe inzichten van internationaal Hanzeonderzoek centraal in Zwolle. Onderzoekers kwamen bijeen in de Theodorakapel om vondsten uit Hanzeatische archiefbronnen te presenteren. Én om met elkaar en het publiek in gesprek te gaan over de huidige beleving van de Hanzeatische geschiedenis. Dit vooral tijdens het Hanzejaar 2023. Ze bespraken ook wat iedereen in de toekomst kan verwachten.

Veelbelovende onderzoeksthema’s

Wat zijn veelbelovende onderzoeksthema’s is de vraag en hoe kan men het brede publiek het beste betrekken bij het vertellen van de uitgebreide geschiedenis van de Hanze – lokaal, regionaal en internationaal. Hanze-fellows Ester Zoomer en Christian Manger schreven een verslag van het tweedaagse symposium.

Onder begeleiding van Vincent Robijn, directeur Collectie Overijssel, verdiepte men zich in Hanzeatische geschiedenis en, in het bijzonder, het handelsnetwerk van de regio waarin het symposium plaatsvond. Dit is met name Overijssel, verbonden door de Hanzesteden Zwolle, Kampen en Deventer, die als een belangrijk scharnier tussen Oost- en West-Europa dienden. De handel en cultuur van de Hanze is in die tijd vanuit allerlei aspecten belicht: (stedelijke) diplomatie, mobiliteit, normen en waarden, taal en kunst. Deze veelzijdigheid is ook in de indeling van het symposium weerspiegeld. Beide dagen zijn ingeleid en afgesloten met gedichten en muziek van (voormalige) Overijsselse stadsdichters.

Johanneke ter Stege, singer-songwriter en voormalig stadsdichter van Deventer, trapte af met het lied ‘Na Ons’ van de Hanze Experience.

Duik in de Hanzegeschiedenis

De duik in de Hanzegeschiedenis ging vervolgens van start met een uitgebreid inzicht in de ontwikkelingen van het Europäische Hansemuseum in Lübeck. Dit door diens directeur Felicia Sternfeld. De presentatie van Hanzeonderzoek aan een breder publiek stond hierbij centraal, wat goed aansloot bij het doel van het gehele symposium. Hoe verbind je het middeleeuwse bronnenmateriaal met de nieuwste technologische ontwikkelingen? Een vraag die vaker tijdens het symposium terugkwam – denk aan de digitale route-reconstructies van Viabundus en de mogelijkheid om programma’s te trainen om vroegmoderne handschriften in Collectie Overijssel te transcriberen.

En hoe kan men geschiedenis en locatie het beste combineren, vroegen deelnemers zich af. Voor het Europäische Hansemuseum heeft dit de afgelopen jaren onder andere de vorm aangenomen van een integratie in de stad zelf, letterlijk en figuurlijk. Aan de ene kant: archeologische opgravingen op de plek van het museum worden in hun huidige staat tentoongesteld; de architectuur van het museum verbindt het oude en nieuwe stadsdeel van Lübeck. Aan de andere: bewoners en bezoekers worden direct bij het onderzoek betrokken.

Bronnenmateriaal

Voor tentoonstellingen betekent dit een combinatie van bronnenmateriaal presenteren in traditionele vitrines en een emotioneel-gerichte aanpak met stage rooms, waarbij de bezoeker letterlijk oog-in-oog met de geschiedenis komt, deze kan voelen en rijken. Een emotionele verbinding die ook door het Hanzesymposium werd uitgevoerd, met de aanvang- en sluitingsgedichten, een bezoek aan Panorama Hanze en een bierproeverij met bijpassende hapjes. Maar eerst was het tijd voor de allernieuwste inzichten van Hanzeonderzoekers.

Kijk voor meer op de website van collectie Overijssel.

Bron
collectie overijssel

Gerelateerde artikelen

Back to top button